U trendu

Tač-skrin tehnologija i deca

Napredak tehnologije sobom nosi sve više olakšica: tač-skrin (ekrani na dodir) nije novost, a lakoća rukovanja poznata je svima, naročito mladima.

Pa ipak, pitanje je od kog uzrasta treba koristiti tač-tehnologiju i kako.

Novo istraživanje stiže iz Irske, gde se navodi da tač-skrin ekrane i uređaje koriste čak i deca sa nepune dve godine. Studija pokazuje da ja tač-skrin za decu interesantniji nego što su nekad bili tastatura, miš ili džojstik.

Rezultati pokazuju da ekran osetljiv na dodir može, doduše, pomoći deci u učenju i razvoju, ali se uređaji često koriste kao zamena za igru ili televiziju, pa mogu odvratiti decu od drugih aktivnosti bitnih za njihov razvoj.

Istraživači su svoja otkrića bazirali na podacima roditelja dece (82) uzrasta od jedne do tri godine koji su popunjavali upitnike o tome da li i kako njihova deca koriste tač-skrin tehnologiju:

  • 71% dece ima pristup ovim uređajima i koristi ih u proseku 15 minuta dnevno
  • 30% dece do svoje druge godine može da upali i otključa uređaj i aktivno traži nešto na samom uređaju
  • deca od 25 meseci već konkretno znaju šta traže na uređaju, aplikaciju, i kako da je aktiviraju

Ove procene su relativne, pošto je broj ispitanika mali – 82, jer, recimo, postoje roditelji koji su sami na početnu stranu postavili aplikacije za svoju decu, pa dete lakše pronalazi ono što želi. Kod anketiranih roditelja, u 91% slučajeva detetu je dovoljno da samo uključi uređaj, dok je 64% njih smatralo da njihovo dete aktivno traži mogućnosti tač-skrinom i pored obezbeđenih aplikacija.

Studija navodi da sve što je prilagođeno detetu može povećati kompleksnost i obezbediti pozitivne povratne informacije detetu da je zadati cilj postignut.

Pa ipak, iako postoje mnoge aplikacije dizajnirane za odojčad i malu decu, ne postoji propis o njihovom kvalitetu, obrazovnoj vrednosti i sigurnosti. Duga i pasivna upotreba ovih uređaja i mogućnost izlaganja neprikladnom sadržaju može bitno uticati na druge za razvoj važne aktivnosti. Često se navodi poremećaj sna i gojaznost dece zbog preterane upotrebe tableta, mobilnih i drugih sličnih uređaja, a tu je i štetnost po vid.

Zaključci

Studija na kraju kaže, hteli mi to ili ne, da naša deca rastu u digitalnom svetu, mnogo brže nego dosadašnje generacije, pa je nejasno da li tač-skrin tehnologija pomaže bržem razvoju dece ili decu samo ograničava, naročito malu, dvogodišnju decu.

Kao i za sve nove uređaje, i za tač-skrin tehnologiju važi pravilo da je ne treba skrivati od dece i da je treba korisititi u obrazovanju. Ipak, ostaje upozorenje da ne treba preterivati, jer računar, tablet, mobilni, plej-stejšn, tač-skrin ekrani i televizori – nisu i nikad ne mogu biti zamena za roditeljsku ljubav, druženje sa decom, igru i šetnju na otvorenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar