U trendu

Ginekološke tajne (2)

Ponekad niste sigurni šta je istina, a šta su samo glasine o nezi najintimnijnih delova tela? Stručnjaci iz ove oblasti susreću se u praksi sa mnogim čudnim i nerealnim pitanjima pacijentkinja koje su čule za neki ginekološki problem i misle da se odnosi na njih, iako nije tako.

Pitali smo eminentne ginekologe koje su najvažnije stvari koje treba znati o održavanju sopstvenog seksualnog zdravlja. Evo nekih tajni ginekologije koje će vas možda iznenaditi:

Izbegavanje seksualnog odnosa učiniće bolan seks još bolnijim.

Mnoge žene misle da bolan seks može izlečiti pravljenje pauze, tokom koje se vagina „odmori“. Eksperti kažu da je tačno upravo suprotno. Ako zbog bola napravite veliku pauzu u seksualnom životu, to može imati negativan uticaj, kako psihički tako i fizički.

S druge strane, ni bol prilikom odnosa nije normalna pojava. Često se javi kada vas partner ne uzbudi dovoljno. Takođe, hormonski izazvana suvoća vagine (koju osećaju žene koje doje bebu ili žene u menopauzi) može dovesti do bola prilikom odnosa. Ginekolozi kažu – malo lubrikanta ili estrogenske kreme nanesene direktno u vaginu može lako rešiti ovaj problem, ako je izazvan hormonima. Ako je reč o nedovoljnom uzbuđenju, onda razgovarajte sa svojim partnerom o dužem trajanju predigre.

Ako imate seksualan odnos za vreme menstruacije, povećan je rizik od infekcije.

U ovom periodu je veoma mala verovatnoća da zatrudnite, ali je povećan rizik od infekcije. Razlog za to je balans kiselina u vagini koji omogućuje brz razvoj bakterije. Ginekolozi savetuju: ako niste stoprocentno sigurni u zdravlje svog partnera, koristite kondom.

Nošenje pamučnog veša i menjanje deterdženta kojim perete veš smanjuju rizik od vaginitisa.

To nisu samo bapske priče. Vaginitis je iritacija vagine, koja uzrokuje peckanje i svrab. Najbolje preventivno rešenje je dugoročno nošenje pamučnog veša i menjanje deterdženata. Takođe, u vaginalnom području treba izbegavati parfemisane sapune, dezodoranse i druge slične proizvode.

Ako se vaginitis ovim merama ne umiri, posetite lekara, jer je možda reč o bakterijskoj infekciji.

Zadah oko vulve koji podseća na miris urina možda uopšte nije urin, već znoj.

Ovaj neprijatan problem je rešiv. Pre nego što pomislite da imate slabu bešiku i da je to problem koji treba lečiti, probajte da vaginalnu zonu perete češće koristeći blagi sapun i vodu. Možete potom staviti i puder koji će upiti vlažnost. Da se problem ne bi ponovo javio, izbegavajte pantalone i hulahopke koje sadrže najlon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.