U trendu

Manjak testosterona slabi seksualni nagon

Iako hormon testosteron ne predstavlja jedini pokretač muškog seksualnog nagona, ukoliko ga nema dovoljno, to se može izuzetno negativno odraziti na seksualne odnose. I ne samo to, nedostatak ovog hormona može rezultovati potpunim gubitkom seksualnog nagona i problemima sa erekcijom. Ipak, ne treba očajavati, jer, ukoliko je ovo glavni problem, postoje određene savremene metode lečenja koje su dale veoma dobre rezultate.
Testosteron i uzroci slabog seksualnog nagona
I pored činjenice da naučnici nisu još uvek u potpunosti razotkrili misteriju koja se odnosi na uticaj testosterona kao hormona koji pospešuje libido, ono što se zna jeste da seksualni nagon kod muškaraca tokom godina sasvim prirodno opada. Počevši od perioda u kom dostiže svoj vrhunac (tinejdžerske godine i dvadesete), libido tokom godina opada. Ipak, ne odlikuje sve muškarce isti libido, pa ono što jedan muškarac smatra slabim seksualnim nagonom za drugog ne važi. Ovome treba pridodati i činjenicu da se sam seksualni nagon menja uporedo sa promenama kod muškarca; i na njega podjednako utiču stres, loš san i ostali problemi sa kojima se svakodnevno suočava. Iz ovog razloga definisanje normalnog seksualnog nagona skoro je nemoguće. Simptomi koji se javljaju usled niskog nivoa testosterona ne odnose se uvek na stvaranje osećaja da je seksualni nagon u padu. Nekim muškarcima polazi za rukom da održe seksualni nagon čak i pri niskom nivou testosterona. Dakle, manjak testosterona jeste jedan od mogućih razloga koji negativno utiču na muški libido, ali nije glavni. Ustanovljeno je da prilikom spuštanja nivoa testosterona svaki muškarac u određenoj meri oseća pad seksualnog nagona. U druge razloge spadaju: stres, nedostatak sna, depresija i hronična oboljenja.
Erektilni poremećaj
Iznenađujuće je da je nizak nivo testosterona retko kad uzrok problema sa erekcijom. I kada je reč samo o uticaju nedovoljne količine testosterona, to kod jako malo muškaraca prouzrokuje i erektilni poremećaj. Erektilni poremećaj u najvećem broju slučajeva prouzrokuje bolest pod imenom ateroskleroza (bolest velikih i srednjih mišićnih arterija koju karakteriše disfunkcija endotela krvnog suda). Usled oštećenja arterija, krvni sudovi koji snabdevaju penis nisu više u stanju da se šire i tako omoguće jak protok krvi koji uslovljava erekciju. Dijabetes, povišeni krvni pritisak i povišeni holesterol spadaju u tri glavna uzročnika ateroskleroze i erektilnog poremećaja. U isto vreme, manjak testosterona je jako čest saučesnik ateroskleroze kada je reč o prouzrokovanju erektilnog poremećaja. Najčešće je povezan i sa brojnim drugim stanjima koja vode do pojave erektilnog poremećaja, poput: metaboličkog (kardiovaskularnog) sindroma, gojaznosti ili dijabetesa.
Rešenja
Kada je reč o rešavanju ovog problema, jedan od načina jeste testosteronska terapija, koja pozitivno utiče na seksualni nagon, a samim tim i na opšte zadovoljstvo celokupnim seksualnim životom. Ipak, pre nego se odlučite na ovaj korak, treba znati da su prednosti i rizici dugotrajne terapije još uvek nedovoljno ispitani i da će, uprkos brojnim probnim terapijama, ipak biti neophodno još malo vremena dok se ne dobiju neki konkretniji rezultati.
Ono što ne treba zaboraviti jeste da se libido može poboljšati zdravim životom: manje alkohola, manje pušenja, više spavanja i odmaranja, manje teške i masne hrane, više sokova i voća, umerena fizička aktivnost, više vremena na svežem vazduhu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.