najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nova vrsta kondoma

Osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts ponudio je milion dolara preko dobrotvorne organizacije koju vodi zajedno sa svojom suprugom, kako bi se napravila nova generacija kondoma. Cilj je pomoći u smanjenju broja neželjenih trudnoća i širenja seksualno prenosivih infekcija širom sveta.
Činjenice
Oko 15 milijardi kondoma napravi se svake godine, a koristi ih oko 750 miliona ljudi. Ako se pravilno koriste, muški kondomi su 85-98% efikasni protiv trudnoće. Kondomi takođe štite oba partnera od polno prenosivih infekcija, kao što su HIV, hlamidija i gonoreja.
Ženski kondomi, koji se postavljaju unutar vagine pre seksa, efikasni su 85-95% ako se pravilno koriste.
Upotreba kondoma je zabeležena još u vreme drevnog Egipta, pa čak i na pećinskim slikama pronađenim u Francuskoj.
Iako su kondomi u upotrebi već vekovima, Gejts kaže da nije bilo mnogo napretka u tehnologiji njihove proizvodnje u poslednjih 50 godina.
Nova generacija kondoma
Istraživači kažu da su u potrazi za sledećom generacijom kondoma koji će značajno povećavati zadovoljstvo, kako bi se povećala redovna upotreba.
Najveći broj kondoma napravljen je od lateksa, ali Gejts smatra da, dok je nauka o materijalima i razumevanje neurobiologije znatno napredovalo u protekloj deceniji, slični pomaci još nisu primenjeni u proizvodnji kondoma.
Druge važne funkcije trebalo bi da imaju novi muški i ženski prezervativi kako bi se povećala atraktivnost za upotrebu i smanjilo „komplikovano korišćenje“. Još jedan aspekt trebalo bi uzeti u obzir kako bi se prevazišle kulturne barijere. Istraživači će morati naporno da rade kako bi dobili milion dolara. Njihovi planovi treba da imaju koncept koji može biti temeljno testiran i potvrđen. Test podaci će morati da daju nedvosmislene rezultate pre prelaska na dalje testiranje.
Budućnost kondoma – mišljenje stručnjaka
Dr Sintija Grejem, psiholog zdravlja na Univerzitetu u Sautemptonu i član međunarodnog tima za istraživanje upotrebe kondoma, kaže da je fantastično što gospodin Gejts ulaže svoj novac u bolje kondome i nada se da će to rezultovati nekim zaista kreativnim idejama: "Kondomi se jesu promenili tehnološki u poslednje vreme, ali ne suštinski. Sada postoje kondomi različitih veličina, tekstura i ukusa. Veličina i osećaj jesu problem, ali ima i drugih problema. Postoji realna veza između mnogih problema koje muškarci doživljavaju u vezi sa pravilnom upotrebom kondoma. Na primer, zbog problema sa erekcijom kod muškaraca, često dolazi do nepotpunog korišćenja, odnosno muškarci kondome često ne koriste od početka do kraja seksualnog odnosa.“
Ipak, Grejem smatra da je uloga kondoma u zaštiti od infekcije i polno prenosivih bolesti od vitalnog značaja, zbog čega je svako poboljšanje koje će doprineti njihovoj većoj upotrebi više nego poželjno.
Naravno, ova akcija ima još jednu pozitivu stranu: ako se o kondomu više govori u javnosti i ako to bude propraćeno adekvatnim promocijama i reklamama, upotreba kondoma će se značajno povećati što će dati višestruke rezultate u smanjenju neželjenih trudnoća i smanjenju broja obolelih od polno prenosivih bolesti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike