U trendu

Prednosti i mane hormonske terapije

Simptomi menopauze, često neprijatni i ometajući, tretiraju se na različite načine ne samo u cilju olakšavanja trenutnog stanja žene, već i prevencije mogućih oboljenja. Posebno popularna hormonska terapija slavljena je od strane mnogih doktora, jer smanjuje verovatnoću nastanka osteoporoze, srčanih oboljenja i pomaže da se nivo holesterola održi na optimalnom nivou (samo neki od efekata).

Hormonska terapija podrazumeva da se hormoni koje telo više ne proizvodi – progesteron i estrogen – zamenjuju veštačkim putem: u obliku pilula, injekcija, vaginalnih gelova i prstenova, implanata, ili flastera pomoću kojih se hormoni apsorbuju kroz kožu. Način uzimanja zavisi od stanja organizma, i određuje ga lekar nakon opsežnog pregleda i uvida u psihofizičko stanje žene.

Neželjeni efekti, poput bolova u donjem stomaku, osetljivosti grudi, krvarenja, depresije, iritabilnosti i sl., mogu se kontrolisati u dogovoru sa lekarom, koji tada menja količinu i period unošenja hormona.

Nova istraživanja sugerišu da hormonska terapija, ipak, nije „savršeno rešenje“ za sve probleme menopauze. Pre svega, ustaljeno verovanje da hormonska terapija čuva stanje srca i održava holesterol oponašanjem dejstva prirodnog estrogena, danas je dovedeno u pitanje. Rezultati pokazuju da dugotrajna upotreba hormona ne samo da ne smanjuje rizik od oboljenja srca, već i povećava mogućnost za nastanak krvnih ugrušaka. Ovi rezultati izloženi su javnosti nakon sedmogodišnjeg iscrpnog istraživanja.

Hormonska terapija jeste moćno sredstvo za kontrolu zdravlja žene, ali je, po svemu sudeći, poželjno da se ne koristi u dužim vremenskim intervalima. To ne umanjuje njena pozitivna dejstva, a pre svega mogućnost žene da jedan period svog života provede na prijatniji način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.