U trendu

Šećerna bolest i trudnoća

Ranije je za žene koje boluju od šećerne bolesti trudnoća bila veliki rizik, i za njih i za bebu. Danas, kada postoje savremene metode dijagnostike, savremene metode praćenja trudnoće i ako se trudnoća planira a trudnica vrši redovnu kontrolu i pravilno koristi lekove – rizici u toku trudnoće su veoma mali. Žene mogu da rode zdravu bebu, bez komplikacija, ukoliko na adekvatan način tretiraju svoju bolest pre, u toku i posle trudnoće.

Osnovno je da se supružnici, ukoliko žena ima šećernu bolest, pre trudnoće posavetuju sa endokrinologom i ginekologom i izvrše potrebne analize, pa da tek onda planiraju trudnoću.

Planirana trudnoća znači da sa pripremama treba početi bar tri meseca ranije. Supružnici treba da koriste sredstva za kontracepciju sve dok se ne uspostavi idealna glikoregulacija (nivo šećera u krvi). Pre zatrudnjivanja, treba izbaciti iz upotrebe sve lekove koji bi mogli štetno da deluju na ženu u toku trudnoće.

Redovne lekarske kontrole žena treba da vrši pre i u toku trudnoće, ali i posle porođaja. Redovna kontrola podrazumeva timski rad trudnice, endokrinologa, ginekologa i neonataloga. Pored redovne kontrole, supružnici treba da dobiju sve informacije o eventualnim komplikacijama u trudnoći i merama koje treba da preduzmu kako bi trudnoća prošla bez problema. Preporučuje se da svaka trudnica ima „glukomer“ i da redovno vrši samokontrolu. Glikemiju je obično potrebno raditi nekoliko puta dnevno. Takođe, u toku trudnoće treba redovno meriti krvni pritisak i redovno ići na lekarske i ultrazvučne preglede. Naročito je važna dobra regulacija glikemije neposredno pre trudnoće i u toku prva tri meseca trudnoće. Pored toga, trudnica treba da se upozna sa tehnikama za umanjenje stresa i da ih se pridržava u toku trudnoće, ali i kasnije, a da joj suprug sve vreme pomaže u tome.

Pravilna ishrana i odgovorno ponašanje znači da u toku trudnoće (za žene sa šećernom bolešću to važi i kada nisu trudne) ne treba samoinicijativno menjati doze insulina, ne treba preskakati obroke i ne treba prestajati sa fizičkom aktivnošću.

Umerena fizička aktivnost održava neophodnu fizičku kondiciju i obezbeđuje pravilno funkcionisanje organizma, obezbeđujući sve uslove za majku i plod. Zato je potrebno da žena napravi plan vežbanja i da ga se pridržava.

Za žene koje imaju šećernu bolest i planiraju trudnoću postoje specijalne brošure sa puno neophodnih podataka koji će im pomoći da trudnoću iznesu bez problema.

Za žene koje boluju od šećerne bolesti veoma je važno da su dobro informisane o svojoj bolesti i da se disciplinovano ponašaju, ali i da se čuvaju neplanirane trudnoće, jer ona može doneti komplikacije. Ukoliko se žena odgovorno ponaša, planira trudnoću i preduzima sve potrebne mere, uz stalnu kontrolu i savetovanje sa lekarima – velike su šanse da trudnoća bude normalna i da se rodi zdrava i normalna beba, bez posledica po majku.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar