Šta se dešava sa ženskim telom kad prestane sa seksom

Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose vaginalne stenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno, napominju lekari.

1. Gubitak libida
Kod seksualnog nagona važi pravilo „koristi ga ili ga izgubi“.

– Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju osećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom „Daleko od pogleda, daleko od srca“ – objašnjava dr. Sari Cooper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalne stenke se opuštaju
Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

– Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Cooper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija
Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stenki vagine, a oboje su posljedica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Lauren Streicher.

4. Pojačani bolovi za vreme menstruacije
U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno ustaljenom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstrucije može ublažiti menstrualne grčeve.

– Maternica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije maternice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Schneider.

5. Manji rizik od spolnih bolesti
Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.