U trendu

Šta smanjuje kvalitet sperme?

Naučnici iz Škotske pronašli su još jedan razlog zašto muškarci treba da izbegavaju da se goje. Pored već poznatih posledica preterane telesne težine, kao što su visok krvni pritisak, srčana oboljenja i šećerna bolest, posledica je i smanjen broj spermatozoida u spermi.

Ukoliko imate gojaznog muškarca koji nije stoprocentno plodan i ženu koja je plodna, njen visok stepen plodnosti kompenzovaće nizak kvalitet spermatozoida i takav par neće imati problema, izjavio je dr Vilijam Ledžer (Dr. William Ledger), profesor Ginekologije i akušerstva Britanskog univerziteta u Šefildu (Sheffield). Međutim, ako su oba partnera gojazna, onda će imati problema pošto i gojaznost kod žena ima negativan efekat na mogućnost oplodnje.

Škotski naučnici (Ghiyath Shayeb s kolegama) s Univerziteta u Aberdinu ispitivali su uzorke sperme uzete od više od 5.000 muškaraca iz Škotske i podelili ih u grupe na osnovu njihovog indeksa telesne mase (body mass index). Oni koji su imali taj indeks normalan (20-25) imali su viši nivo spermatozoida nego oni koji su bili debeli ili gojazni.

Debeli muškarci imaju 60% veće šanse da imaju lošiji kvalitet sperme i 40% veće šanse da im spermatozoidi nisu normalni. Uzrok leži u tome što masno tkivo utiče na metabolizam seksualnih hormona, što ometa stvaranje spermatozoida.

Preterano mršavi muškarci takođe mogu da imaju slične probleme kao i gojazni.

Još članaka o gojaznosti…

Još članaka o neplodnosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.