najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Problemi s kožicom penisa

Fimoza je urođeno stanje kada se kožica ne može prevući preko glavice penisa. Kod dečaka mlađih od četiri godine, to je normalno stanje. Kod starijih dečaka i odraslih muškaraca kožica treba da se lako i bezbolno prevuče preko glavice penisa. Fimoza obično nije bolna, ali može da prouzrokuje otežano mokrenje, ili čak nemogućnost mokrenja, ukoliko potpuno zatvori spoljni otvor mokraćne cevi. Takođe, može izazvati infekciju glavice penisa, a u ekstremnim slučajevima i rak glave penisa.

Dijagnoza je vrlo jednostavna, a stanje se leči hirurškom intervencijom pod lokalnom anestezijom. Kožica se obreže (obrezivanje). Operaciju treba da vrši isključivo lekar urolog ili hirurg.

Parafimoza je stanje kada se kožica povuče i ostavi iza glavice penisa. Ovo stanje uzrokuje otok glavića i kožica se više ne može vratiti natrag. To je stečeno stanje koje može nastati prilikom urološkog pregleda, kada lekar zaboravi da vrati kožicu penisa, ili posle kateterizacije, kada takođe doktor ne vrati kožicu penisa u prirodno stanje. Stanje je veoma bolno i rešava se hirurški, i to ili obrezivanjem ili samo zasekom (incizijom) kožice, pri čemu dolazi do smanjenja otoka i kožica se posle toga može vratiti u prvobitnu poziciju. I ovde intervenciju mora da uradi isključivo lekar urolog ili hirurg.

Adhezija kožice penisa označava stanje kada je unutrašnji list kožice penisa slepljen sa sluznicom glavice penisa. Javlja se kod gotovo svih novorođenih dečaka i potpuno je bezbolno. Najčešće ne ometa normalno mokrenje. Ukoliko se ne reaguje na vreme, postoji mogućnost da se pretvori u fimozu.

Trebalo bi, naime, obučiti roditelje da posle svakog kupanja deteta pokušaju da kožicu povuku preko glavice penisa. Ukoliko je to nemoguće, lekar treba da specijalnom sondom oslobodi kožicu penisa od glavice i posle toga instruira roditelje da kožicu povlače svakodnevno. Što se ranije počne sa tim, to su manje šanse da dete kasnije ima problema.

52 komentara
 1. marko

  imam 15 god u opuštenom stanju mi je 7-8 cm a u erekciji 15-16cm. ali jos ne mogu prevući kožicu preko glqvića, može li mi neko reći šta da radim

 2. sto te briga

  Moj problem je sledeći: Kad je penis opušten, lagano mogu da prebacim preko glavića, a kada je u erekciji ne mogu, imam 13 god i nzm šta da radim…

  1. marv

   Pa koza je veoma rastegljiva. Svaki dan u erekciji povlaci dokle mozes pa jos malo vise koza ce se malo po malo rastezati i posle nekog vremena ces uspeti. Nista strasno samo treba razvuci kozu

  2. mixon

   Nije to nista ja sam imao isti problem kad sam imao 14 god Mogao sam da spustim kozicu kada je opusten, a kada se udrvi nema sanse da spustim kozicu, pa sam svakog dana malo po malo rastezao i sad lagano mogu da spustim kozicu

 3. BrunoNjubra

  Dok te obrezivaju da li si ti budan(pri svesti) ili te kao uspavaju…

 4. david

  Možete li mi bilo kako pomoći: kožica penisa mi se zaljepila za glavicu, mene ništa ne boli, ali me strah jer neću OPERACIJU. Molim vas da mi pomognete jer će moj život biti loš. Imam 12 godina, ne želim još jedanput OPERACIJU. Kada dotaknem glavicu, ništa me ne boli…

  1. mixon

   svaki dan malo po malo spustaj kozicu i na kraj ce biti sve u redu

 5. Pera

  E ovako ja bi hteo da opisem i da mi pomognete kada sam bio mali mogo sve normalno da prevucem kozicu preko glavica i malo sam porastao dobio sam mali motor koji ide na benzin jednog dana kada sam se vozio rezervoar je puko i meni se svo to prosulo po glavicu i pocelo je da pece ja sam pozurio i reko sam mami sta se desilo i otiso sam u kupatilo i oprao penis sa mlazom tusa posle duzeg vremena ja sam primetio da mi se kozica povlaci preko glavica i ja nisam nista pricao ni ocu ni majki i opet posle duzeg vremena ja dobijam skuter i skuter sam bas dosta vozio i desio se neki kvar ja sam otvorio karburator i benzin se prosuo na glavic opet i ja sam otiso u kucu i oprao sam brzo pod mlazom tusa i posle nekog vremena meni se jos povlaci kozica preko glavica sve vise i vise i ja nista nisam privao ocu i majki i treci put kada sam prosuo benzin to nikad necu da zaboravim proslo je mozda 5,6 dana meni se kozica skroz prevukla preko glavica i ja nisam nikome nista pricao i razboleo sam se doktori su rekli da moram da idem u Beograd,ali ja sam otiso kod privatnog lekara i on me je pregledao i reko mi je da skinem farmerke ja sam to i uradio i on je pogledao moj penis i reko da moram da mazem neku mast i ja sam reko da sam 3 puta prosuo benzin on mi je dao neku mast da mazem ja sam mazao i mazao ali samo malo poboljsanje i prestao sam kad je nestalo masti ali pre toga me je otac pitao jel sve u redu ja sam ga slagao i reko da jeste a sad mi je glupo da mu trazim da mi kupi opet tu mast a reko sam mu da je sve u redu i sad neznam kao da mu kazem da treba opet da mazem i da kazem da sam slagao i da nije u redu sa penisem ali ja sam pitao vas sta treba da radim i kako to najbrze da izlecim ako moze i izvinite na nekim recima na kojima nisam mogo lepo da se izrazim i na detaljnom opisivanju mislim da je tako najbolje da kazem sve kako je bilo pa mi vi kazite sta treba da uradim. Hvala

 6. Branislav

  Ovim malojetnim komentatorima savjetujem da obavezno posjete svog ljekara i da se posavjetuju sa njime o problemu koji imaju.

 7. K.

  Imam 11 godina i kad prevučem kožicu, jedan dio je zalepljen za glavić i kada dodirnem glavić, osećam nešto između boli i peckanja. Kada se kupam, bojim se da našamponiram glavić i stavim pod mlaz tuša, ne znam da li će me zaboleti ili ću povrediti glavić.

 8. K.

  Imam 11 godina i mogu da prevučem kožicu, ali mi je dio kožice slepljen za glavić. Kada dodirnem glavić, osećam neku vrstu boli i peckanja.

 9. Aleksandar

  Moj problem je sledeći: kožica mi je iza glavića, skroz povučena. Do trenutka kad treba da svršim, nemam problema, ali u trenutku svršavanja, penis mi postane znatno više ukrućen i glavić mi promeni boju, bude tamniji. Ne osećam bol, samo veliki pritisak. Zanima me da li je ovo normalno stanje, jer me nekad plaši, pa prilikom svršavanja vratim kožicu i onda svršim bez problema i nema velikog pritiska, a tada je penis malo opušteniji, opuštenije deluje?

 10. Marko

  Ne mogu da navučem kožicu preko glavića, no nemam fimozu. Kada sam bio mali, dok me je mama kupala, ona mi je to radila i mene je to kao maloga bolilo i onda je direkt vodom na glavić pod jakim pritiskom i otada sam imao noćne more o pranju penisa, no majka me ubrzo pustila da se sam kupam i svaki me puta pitala da li sam navukao. Ja sam joj govorio da jesam, ali nisam, i tako je došlo do 5. razreda i prvi sistematski. Kada sam došao, doktorica mi je rekla da navučem, ja sam navukao onako da mi se vidi prednji dio glavića, znači, i ne skroz, jedva da možete viditi rupicu i malo oko nje i ona je rekla da to treba vježbati pod tušem, što i jesam radio, i to navlačenje mi se uduplalo, mogao sam više navući, ali ne preko glavića. E, sada nekako me strah navući skroz preko glavića da mi ne bi kožica zapela iza, a i još ne mogu.

 11. Nikola Pešić

  Kožica glavića mi je zalepljena na jednom delu pa kožicu ne mogu skroz da prevučem preko glavića, već samo u jednom delu. Zanima me šta bi tu otprilike trebalo da se radi? A da, i kada je u erekciji, on se malo krivi nadole.

 12. Nikola Lekić

  Kožica glavića mi se ne može prevući preko glavića jer je zalepljena oko glavića. Kada je u erekciji, on se krivi nadole. Imam 14 godina. Zanima me da li ću sa tim problemom moći da imam decu?

 13. Nikola Smiljanić

  Imam 14 godina, imam problem. Ne mogu da navučem kožicu preko glavića u erekciji, nekad i mogu i glavić me boli kad ga pipnem. Ako neko može da mi pomgne. Hvala!

 14. Bera Branislav

  Ukucajte na googlu BiH ili google.ru (ruski gugl) Elena Malisheva Pro obrezanie i na You tube će Vam se pojaviti filmski isječak. Pogledajte malo. Komentar je na ruskom jeziku, koji je slavenski jezik, nama razumljiv, pogotovu za one koji su učili ili govore ruski jezik!

 15. Branislav Bera

  Samo još jedno malo pojašnjenje vezano za postavljeno pitanje prethodnog komentatora da li obrezivanje utječe na stvaranje potomstva? Naime evidentno je da u svijetu najveći prirodni priraštaj (broj novorođenih lica u odnosu na broj umrlih lica) imaju upravo zemlje koje prakticiraju muško obrezivanje.Dok je u Kini i Indiji koje su uglavnom neislamske zemlje odnosno u kojima su muslimani manjina prirodni priraštaj se znatno smanjuje ili stagnira zbog problema ishrane stanovništva,u najvećem dijelu zemalja islamskog svijeta a prema izvještajima sa interneta naglo raste natalitet kao i konzervativni radikalizam u vršenju vjerskih obreda.U tom smislu se može posmatrati i obrezivanje muškaraca koje muslimanski misionari i muslimanski imigranti (useljenici u druge zemlje) velikim natalitetom i strogim prakticiranjem tradicije muškog obrezivanja žele raširiti u tradicionalno hrišćanskim zemljama Evrope i SAD.Nekada su Kosovo i Metohija bili u ne tako davnoj prošlosti gotovo u cjelosti hrišćanski.Danas Kosovo i Metohija predstavljaju preko 90 do 98% regiju sa islamskim obilježjima.Ogroman natalitet tamošnjih muslimana uz iseljavanje hrišćanskog stanovništva i praktikovanje islamske tradicije obrezivanja muškaraca dovele su tamošnje hrišćane strosjedioce u inferioran(podređen)položaj.Zato se stiče pogrešan utisak da su zbog nepra ktikovanja i nepridržavanja obrezivanja a koje je svojstveno hrišćanskoj kulturi neobrezani muškarci polno neplodni,a što uopšte nije tačno.Takav zaključak se može izvući i iz izjave jedne poznate albanske pjevačice muslimanske vjeroispovjesti date na internetu koja je izjavila da je usvojila mnogo muške djece koju je odhranila i da je problem BiH u natalitetu.Ona je izjavila da je usvajala mušku djecu i da u BiH treba da se poveća natalitet,pa te izjave govore dovoljno same za sebe.Hrvatski komentator na DW (Dojče vele) u video sadržaju na internetu pod naslovom “Obrezivanje dječaka kao dio svakodnevice” prevodi riječi jednog turskog ljekara pedijatra koji kaže:”Tri najznačajnije stvari roditelja u Turskoj u životu njihovih sinova su Sunnet (vjersko obrezivanje) vojska i ženidba.”Jasno je koliko je takva izjava sama po sebi militantna i tome ne treba prevodilac.Muško obrezivanje kao jedan od izvora religije kako je u tom filmu upoređeno sa Svetim pismom,vojska radi osvajanja svijeta i ratovanja,a vojsku čine uglavnom muškarci i ženidba radi stvaranja potomstva i širenja religije koja praktikuje obrezivanje muškaraca.Sama činjenica da ovdje se radi o projektovanom demografskom inženjeringu sa prvelikim natalitetom i širenjem i promovisanjem tradicije obrezivanja,a kojim se islam kao svjetska religija se želi proširiti na cijeli svijet odnosno stvoriti prije svega demografsku,a onda i ekonomsku i političku dominaciju u svijetu.Ljudski faktor jeste jedan od najznačajnihjih resursa,a ako se uzme i latinska izreka Quot est regio,tot est religio (Čije je kraljevstvo od onoga je i vjera)sasvim je jasno da većinski vjerskonacionalni sastav određuje i kulturu,vjerske,nacionalne i tradicijske vrijednosti jedne zemlje.Tako npr.Albanija koja je u Europi bila u ne tako davnoj prošlosti kršćanska zemlja sada je većinski islamska a posredstvom te religije većina stanovništva praktikuje obrezivanje muškaraca i ono je postalo gotovo obavezno za sve stanovnike te zemlje.Slična situacija je i u Turskoj gdje je nekada živio značajan broj kršćana i gdje su tamošnji stanovnici Turci islamske vjere velikim natalitetom i prakticiranim sunnetom (obrezivanjem muškaraca) potisli gotovo u cjlosti kršćane ili ih asimilirali,a onda iz svoje zemlje kao radna snaga došli u Njemačku,Austriju,Holandiju i druge evropske zemlje da tamo zbog dobrih socijalnih uslova života povećavaju svoj natalitet i šire svoju kulturu i običaje uključujući i masovna i grupna svečana obrezivanja djece i slavlja po hotelima u Njemačkoj iako mnogi u tim zemljama još primaju socijalnu pomoć.Između ostalog u to se uvjerio i Sveti otac prethodni rimski papa koji je boravio u pastoralnoj posjeti Turskoj.Jer kako objasniti da jedna turska porodica broji petero,šestero ili više djece,što ne predstavlja potrebu za biološkim proširenjem vrste odnosno potomstva nego baš za širenjem tradicije obrezivanja muškaraca.U isto vrijeme Nijemci imaju jedno ili ni jedno djete,a u vrh glave dvoje djece.Dakle stvar je visokim prirodnim priraštajem i tradicijom muškog obrezivanja promjeniti demografsku strukturu tih zemalja,odnosno stvoriti “demografsku eksploziju”. Dakle visoki prirodni priraštaj muslimanskog stanovništva imigranata (useljenika)u zemljama Europske unije i SAD pšrema pisanju nekih internet portala ima za cilj jačanje vjerskih korijena tih imigranata,pa time i obrezivanje pod geslom vjerskih sloboda unijeti i proširiti taj običaj u tradicionalno hrišćanskim sredinama.Najveći otpor tome u Evropi prema pisanju islamskih portala je pružila Madžarska koja je dobrim dijelom katoličko klerikalna zemlja i u kojoj se vrši asimilacija imigranata.Dakle pogrešno se stječe utisak da obrezivanje utječe na plodnost muškarca.Naime vjerski konzervativizam i nagovor sveštenika u religijama koje prakticiraju obrezivanje utječe na veliki natalitet tih ljudi,a onda i širenje prakse obrezivanja,pa se pogrešno stječe utisak da su neobrezani polno neplodni.

 16. Branislav Bera

  Pitanje obrezanosti ili neobrezanosti nema gotovo nikakve veze sa stvaranjem potomstva. Pa neobrezani mogu imati potomstvo. Pitanje koje je postavio prethodni komentator je krajnje besmisleno i nije predmet postavljene teme. Da ne bi komentator bio uskraćen za odgovor, samo ću reći da stvaranje potomstva zavisi od toga da li postoji sterilitet, urođeni ili stečeni, kod kojeg od partnera (deficijentne ili mrtve sjemene ćelije spermatozoidi kod muškaraca, odnosno sterilitet kod žena, zatim slaba pokretljivost spermatozoida i njihova neotpornost, nedovoljnost sjemene tekućine kod muškarca itd). Dakle, to nema veze sa neobrezanošću muškaraca. Napokon, toliki Kinezi, Indijci i Evropljani hrišćani koji se ne obrezuju imaju potomstvo. Pitanje koje ste postavili je po mom rasuđivanju veoma besmisleno i nije predmet ove teme.

 17. Žiža Karapetrović

  A da li neobrezani mogu da imaju djecu? I hvala na prethodnom odgovoru na moje pitanje. 🙂

 18. Branislav Bera

  Prethodni komentator je postavio dva zaista čudna pitanja. Pa naravno da i neobrezani muškarci mogu imati normalan seks! Zamislite, toliki Kinezi – budisti, konfučijanci i taosti, toliki hrišćani katolici, pravoslavni, protestanti i drugi, toliki hindusi u Indiji koji imaju normalan seks, a ne obrezuju se. Dakle, pitanje da li se može imati normalan seks ako je muškarac neobrezan je potpuno neumjesno sa naprijed navedene tačke gledišta. Obrezivanje muškarca se treba posmatrati kao njegova individualna i privatna stvar. Drugo pitanje je također besmisleno, zašto toliki otpor obrezivanju. Odgovor na ovo pitanje je sasvim jasan. Neupućenost, neinformisanost, strah i prdrasude su temelj svih gluposti kada je u pitanju obrezivanje, pa se otuda mogu i objasniti animoziteti i podozrivost pojedinih ljudi prema ovoj pojavi. Dakle ogromna većina neobrezanih muškaraca može imati normalan seks, a obrezanost muškarca se uglavnom treba posmatrati kao olakšano izvođenje snošajnih pokreta (immisio penis in vagina), duže trajanje snošaja, što žene uglavnom obožavaju, lakše održavanje higijene i samim tim prevencija protiv polnih bolesti (bradavica i drugih virusnih oboljenja), a po nekima i estetski faktor je u pitanju jer obrezani penis sliči na fallus (muški polni organ u erekciji kada glavić biva otkriven). Dakle da zaključim, neobrezani muškarci uglavnom mogu imati normalan seks, ali se obrezivanje obavlja po mišljenju obrezanih uglavnom iz naprijed navedenih razloga. Obrezivanje muškaraca vam dođe slično kao i tetoviranje. Imate muškarce koji se nisu istetovirani i privlačni su za ženski pol, imate muškarce koji stave po jednu tetovažu da bi izgledali ljepši i privlačniji ženama i imate one muškarce koji su toliko istetovirani da liče na šarene daždevnjake misleći da im to lijepo stoji, a u stvari izgledaju veoma primitivno i čudno. Tako ima muškaraca koji ne treba da se obrezuju i imaju normalan seks, ima onih koji to moraju da urade iz medicinskih razloga i ima onih koji to žele da urade, a ne moraju, ali im to ne treba zamjeriti. Ja se nisam pokajao što sam se dao obrezati, ne nagovaram druge da to čine, ali ako nekome smeta njegova kožica ili ima bilo kakvih problema sa time, treba se posvjetovati sa ljekarom bez obzira na uzrast i starosnu dob. Tu zaista ne treba imati predrasuda. Ljudi su uglavnom neinformirani i pate od neznanja i još gore od raznih predrasuda. Ako si hrišćanin i želiš ili treba da se medicinski obrežeš, vi ne postajete ni musliman ni Jevrej. Ako nema prijeke potrebe da se obrezuješ, onda to ne moraš činiti, ali ako osjećaš i najmanje zatezanje kožice, bol, crvenilo ili si psihološki pritisnut, obavezno se posavjetujte sa ljekarom bez obzira na uzrast, da li ste dijete, odrastao muškarac, bilo da ste ledični ili oženjeni i nemojte trpjeti zbog neinformisanosti i predrasuda. Sam operativni čin je potpuno bezbolan u anesteziloškim medicinskim uvjetima, čak i nakon prestanka anestezije.

 19. Žiža Karapetrović

  A zanima me mogu li muškarci sa neobrezanim penisom normalo imati seks. I zašto je obrezivanje tako neprihvatljivo. Pomoć!!!

 20. Steva Stević

  Zdravo, imam 17 godina i imam problem sa viškom kože na penisu, normalno mogu da povučem skroz dole i vratim kada je (da izvinu stariji) spušten, ali kada imam erekciju, ne mogu da spustim kožu ispod glavića zbog debljine penisa, dužina mi je oko 17 cm, ali mnogo je debeo, ne znam šta da radim, plašim se odnosa sa devojkom pošto ne mogu da spustim kožu normalno. Da li će me to povrediti? Izvinjavam se na prostim rečima, ali ne znam lepo da se izražavam 🙂

 21. Branislav Bera

  O dragi, istiniti i svemogući Bože, spasi ovaj svijet i ovo čitateljstvo od suvišnih biblijskih komentara. Muškarac je biološki muškarac, bio on obrezan ili neobrezan. Pol nam je odredila priroda, odnosno dragi i svemogući Bog činom rođenja. Obrezivanje je samo nadgradnja koju dragi Bog ostavlja svijesti i savjesti ljudskoj da se sam dobrovoljno odredi. Obrezivanje je medicinska nadgradnja, bolje rečeno, kozmetički zahvat u svrhu poboljšanja polne funkcionalnosti mušarca! Čovjek se ne rađa pismen, već ide u školu da bi se opismenio. Čovjek se ne rađa obrezan, već se obrezuje da bi imao komforniji i kvalitetniji život. To nije obaveza za muškarca, već to u pojedinim medicinskim slučajevima može biti nužnost, a nekada i sama želja tog muškarca. Ne zamjerajmo obrezanima što su se obrezali i ne gledajmo podozrivo na njih, ali i ne tražimo od drugih da to obavezno čine i slijede. To mora biti govor vlastite duše! Barem tako je obrezivanje protumačio moj kirurg i veliko mu hvala od mene i od Boga na tom za mene plemenitom činu (mislim na objašnjenje)! Lijep pozdrav svekolikom čitateljstvu od Bere Branislava iz Novog Grada!

 22. N. N.

  Ljudi, morate početi čitati Bibliju, ljudi ne čitaju Bibliju i onda rade puno paganskih stvari i hule na Boga, rade stvari koje nisu dobre ni za njihovo zdravlje, i mnoge druge aspekte života. Kada bi se svi pridržavali samo Biblije, ne bi bilo razlika, a ovako hrišćanstvo uopšteno je polu biblijsko-paganska religija. U Bibliji u Starom zavjetu pišu neke stvari za zdravlje čovjeka i moralna pravila koja se moraju uvijek poštovati, a samo one stvari koje su bile simbol za dolazak Isusa kao Mesije se sada ne trebaju praktikovati kao što je prinosenje žrtava, neki praznici koji su ispunjeni i slično, a moralna pravila se i dalje moraju poštovati ako želite biti u savezu sa Gospodom. Konkretno, imamo zapisano koje su životinje čiste za jelo, a koje nisu, i ima mnogi drugih stvari, po tome muslimani su bliži Bogu nego sto smo mi… Ja ne gledam ljude po vjeri nego po tome ko se pridržava prirodnih Božijih zakona, a njih svako u svijetu može praktično primjeniti… Pozdrav.

 23. Marko Todorović

  Mogu da pomeram kožu glavića bez problema, i kad je opušten i kad nije, ali mi je glavić previše osetljiv, ne mogu da masturbiram a da ga ne ovlažim? Zna li neko šta je u pitanju?

 24. Branislav Bera

  Navedenu temu na sajtu treba više posmatrati sa medicinske tačke gledišta. Naime, svi prednji komentari i različita gledišta pojedinih komentatora jasno ukazuju da se navedenoj temi treba pristupiti sa potrebnom pažnjom sa medicinske tačke gledišta. Na našim prostorima još uvijek postoji medicinski nedovoljno organizovan pregled svih muškaraca. Ako mogu da uporedim u Republici Srpskoj kao i u Srbiji npr. postoje organizirani povremeni pokusni besplatni mamografski pregledi dojki kod žena. Isto tako bi trebali da postoje organizirani povremeni pokusni pregledi polnih funkcija kod muškarca. Djeca, pojedini omladinci, pa čak i poneki zreli ljudi imaju polne probleme o kojima se govori u postavljenoj temi. To bi se naravno moglo utvrditi i izliječiti pravovremenim sistematskim periodičnim pregledima muškaraca tog dijela tijela.

 25. N. N.

  Komentar na sledeći tekst:
  Najbolje je da je sve normalno, ali da li se zapitate zašto je priroda zaštitila glavić tom kožicom i zašto se posle “upotrebe” vraća na mesto? Možda jeste zdravije za one koji ne vode računa o higijeni, a za nas koji to redovno obavljamo, mislim da nema problema.
  Drugo, koliko žena ide kod ginekologa u islamskim zemljama? Oni ne daju da komšija gleda podlaktice i potkolenice njihovih žena, a taman posla da neki doktor tamo gura ruku pod suknju i da gleda. Umiru im žene, a i ne zna se od čega. One samo znaju kako je to zdravo i sigurno.
  Treće, znam dosta obrezanih koji imaju problema sa mokraćnim kanalima i prostatom, a razlog što ne idu kod lekara je baš taj Alah, koji je to tako hteo, a i ujedno ih je sramota da baš oni budu poznati kao nesposobni izrodi. Mislim da sam bio jasan, pozzz.

  Ovo je potpuno netačno, u islamskim zemljama postoji mnogo ženskih ginekologa kod kojih žene mogu ići, i čak u slucaju preke potrebe, kada je život u pitanju, dozvoljeno je ići kod doktora. A što se tiče bilo kakvih problema, kod muslimana treba potražiti pomoć stručnih lica. Dužnost je lečiti se. I odakle potiče sve znaje o medicini (Arapi, Ibn Sina itd.)? Razmišljajte malo i prestanite širiti neznanje o islamu.

 26. Marko -

  Da li je normalna veličina penisa oko 6-7-8 cm kod dečaka od 13 godina? Ja mogu navući kožicu i kada sam u erekciji i kada je opušten. Nemam takvih problema, ali mislim da mi je glavić preosetljiv. Kada god navučem kožicu i pokušam da pipnem glavić, ja osetim bol. Da li je to normalno? U erekciji dostiže i do 12-13 cm. Ako neko misli da nešto nije normalno, nek kaže. Hvala.

 27. Danijel Nikac

  Imam urođenu fimozu, ne mogu da povučem kožicu preko glaviča, imam 18 god, ne znam što da radim. Sramota me čak i roditeljima da kažem, ne mogu da dozvolim sebi da nevin umrem.

 28. Dragana Vujčić

  Sinoć mi se kod malog kožica navukla i nisam je mogla vratiti, otišli smo na Rebro i oni su nam vratili opet nazad. Al’ sad njega to boli i ne da dirati i manje mokri. Dokad će to trajati, hoću li ga morati voditi opet, ništa mi nisu rekli, samo da ga kupam u kamilici.

 29. Ja Neko

  Imam 14 godina i kožica glavića penisa ne može da mi pređe preko glavića (fimoza), ali nije potpuno, ponekad i može da se prevuče, da li je to normalno? Hvala.

 30. Branislav Bera

  Ono što je kod prethodnog komentatora, gospodina Igora, pogrešno jeste to da se obrezivanje fimoze sugeriše pacijentima, kao i to da to rade samo muslimani. Nije sporno da kožica koju imamo od rođenja ima svoju funkciju. Funkciju imaju i zubi kod čovjeka pa moramo poneki izvaditi. Funkciju ima i slijepo crijevo, pa se prilikom upale mora operisati, funkciju ima i žuč pa postoje slučajevi kada se mora operisati. Dakle, slično je i sa kožicom na spolovilu. Naslov poistavljenog članka govori, kao i komentari pojedinih tinejdžera koji su se javili kao komentatori o problemima sa suženom kožicom i kratkim frenulumom.
  Dakle, sužena kožica i kratak frenulum – vezica su anomalije koje mogu čovjeku da smetaju kako fiziološki prilikom penetracije (uvlačenja penisa u vaginu), tako i psihološki. Zato je takvim pacijentima potreban pregled ljekara, koji će se izjasniti o svakom pojedinom slučaju. Kod nekih pacijenata dovoljan je i sam pregled ljekara da razuvjeri pacijenta i objasni mu da je sve u redu sa njegovim spolovilom. Ta vrsta pregleda je potpuno normalna, kako kod djece u predškolskom, tako i kod muške djece u školskom uzrastu. To sam uporedio sa pregledom djevojčica kod ginekologa prilikom ulaska u pubertet.
  Ako dođe do intervencije po preporuci ljekara, onda to treba posmatrati kao medicinsku odnosno zdravstvenu potrebu, a ne kao prelazak u islam ili pripadništvo islamu. Također, nije tačno da muslimani ne podvrgavaju žene pregledima. Civilizirani muslimani vrše ginekološke preglede žena. Prema tome, Vi ste to u prednjem komentaru pogrešno generalizirali.
  Roditelji,a prije svega očevi,treba sa svojim sinčićem da prvi izvrše pregled tog dijela tijela i razgovaraju sa svojim djetetom prije polaska u školu, a najksnije do ulaska u pubertet sa ciljem da ustanove da li njihov sin ima problema. Ako nema problema, naravno da ne treba ništa dirati, ako ima bilo kakvih problema, uključujući i psihičke smetnje zbog toga, treba se konsultovati sa nadležnim ljekarom. Ljekar će nakon stručnog pregleda tada utvrditi da li je potrebna bilo kakva intervencija i koja, ili će predložiti eventualne alternativne načine liječenja. Dakle, ukoliko se javi potreba za obrezivanjem dječaka, krajnje je pogrešno smatrati to da se djete koje je hrišćanin prevodi u judejstvo ili islam. Ukoliko se ljekar predloži hiruršku intervenciju, važno je da se razbiju sve zablude i negativne emocije da se dijete kao pacijent normalno pripremi sa svim potrebnim objašnjenima i uputama i da se zahvat izvede savršeno bezbolno sa odgovarajućom anestezijom i bez krvarenja. To je, naravno, medicinski moguće jer govorim iz vlastitog iskustva. Naravno, ako nije nužno, to ne treba raditi, ali ako je dijete psihološki pritisnuto i to želi da se uradi, ne treba ga od toga odvaraćati.
  Što se tiče prostate i mokraćnih kanala koje spominjete, tačno je da i obrezani mogu oboliti i da je ključ u pranju i održavanju lične higijene. Međutim, ono što valja znati muškarci kojima je ta kožica odstranjena lakše peru taj dio tijela (glans) i lakše održavaju čistoću. Ispod kožice, ma kako se čovjek oprao, nakon mokrenja ili odnosa ostaju ostaci mokraće ili sjemene tekućine. Kada je muškarac obrezan, ostaci mokraće i sjemene tekućine se teže zadržavaju na glansu. O tome postoje opsežne medicinske analize svjetskih medicinskih stručnjaka. Nažalost, prema istraživanjima američkih ljekara, broj oboljelih žena od karcinoma grlića materice je daleko veći kod žena čiji muževi nisu bili obrezani. Po istim istraživanjima kod muslimana i Jevreja ova opaka bolest je daleko manja, što se objašnjava time da se muškarci u ovim religijama tradicionalno obrezuju. Dakle, ova hirurška intervencija se može posmatrati sa medicinskog stanovišta kao preventivni i kao kurativni način liječenja. Preventivni način liječenja obuhvata obrezivanje potpuno zdravog i normalno građenog muškarca da ne bi obolio, kao npr. što se vakcine daju da se spriječi bolest i poveća imunitet. Kurativni način liječenja obuhvata liječenje oboljelih muškaraca od čestih upala, ili još gore, ne daj Bože, od prvog stadijuma karcinoma penisa. U Novom Gradu je skoro umro jedan ugledni čovjek hrišćanin od karcinoma penisa. Godinu do godinu i pol prije smrti ljekari su ga obrezali, ali to je već bilo isuviše kasno. Čovjek je bio u braku i imao je već odraslu djecu.

 31. Igor -

  Najbolje je da je sve normalno, ali da li se zapitate zašto je priroda zaštitila glavić tom kožicom i zašto se posle “upotrebe” vraća na mesto? Možda jeste zdravije za one koji ne vode računa o higijeni, a za nas koji to redovno obavljamo, mislim da nema problema.
  Drugo, koliko žena ide kod ginekologa u islamskim zemljama? Oni ne daju da komšija gleda podlaktice i potkolenice njihovih žena, a taman posla da neki doktor tamo gura ruku pod suknju i da gleda. Umiru im žene, a i ne zna se od čega. One samo znaju kako je to zdravo i sigurno.
  Treće, znam dosta obrezanih koji imaju problema sa mokraćnim kanalima i prostatom, a razlog što ne idu kod lekara je baš taj Alah, koji je to tako hteo, a i ujedno ih je sramota da baš oni budu poznati kao nesposobni izrodi. Mislim da sam bio jasan, pozzz.

 32. Branislav Bera

  Prednji komentari ovih starijih maloljetnih ili mlađe punoljetnih lica govore da fondovi zdravstva u Republici Srpskoj, Srbiji, ali i u drugim državama bivše Jugoslavije trebaju na nivou domova zdravlja imati savjetovališta za tzv. muške probleme i muške bolesti. Kao što domovi zdravlja imaju ginekologe, tako bi isto trebali biti ekipirani stručnjacima za muške polne probleme, gdje bi se muška djeca mogla pregledati i u slučajevima potrebe obaviti potrebne medicinske intervencije.
  Iz tekstova komentara vidimo da ta jadna djeca zlopate zbog fimoze i neobrezanosti i da svoj problem ne mogu iznijeti roditeljima. U školama bi trebalo svake godine najmanje jedanput godišnje, posebno u srednjim školama u okviru nastave fizičkog vaspitanja, izvršiti kompletne preglede školske djece, a koji bi uključivali ginekološke preglede djevojčica i urološke preglede dječaka. Tada bi se na vrijeme dijagnosticirali svi problemi pa i traume koje ovi tinejdžeri imaju zbog fimoze i neobrezanosti.
  Mnoge majke vode svoje kćerkice kod ginekologa, dok mnogim očevima ne pada na pamet da sa svojim sinovima razgovaraju o njihovim polnim problemima, da prilikom ulaska u pubertet obrate pažnju na njihov polni organ, a kamoli da ih odvedu kod ljekara u savjetovalište ili podvrgnu obrezivanju kožice sa spolovila. Čovjek se rađa sa tim i većina ljekara smatra da se problemi o kojima pišu prednji komentatori ne može riješiti treningom razvlačenja kožice. Jedini mogući način trajnog rješenja ovog problema je medicinsko hirurško obrezivanje. Djeca se ponekad plaše i stide govoriti o tom problemu, a mnogi roditelji i očevi koji preuzimaju odgoj svojih sinova u pubertetu su neinformisani, i što je veoma pogrešno, to smatraju gubitkom svog nacionalnog, vjerskog i kulturološkog identiteta, a neki čak i bespotrebnom blamažom, a što je veoma pogrešno shvatanje. Zato ti prednji komentatori – djeca, duševno pate umjesto da im društvo pomogne organiziranim pregledima sa svakim pojedinim djetetom i otvorenim razgovorom o tim problemima ako ih imaju. Naravno da hirurška intervencija mora podrazumjevati isključivo dobrovoljni pristanak te muške djece, a nikako nametanje, i da se toj djeci mora objasniti sve što ih interesuje prije same eventualne intervencije. Kod neke djece i sam pregled odgovarajućeg liječnika uz potpunu informaciju utječe na psihološku zrelost i ozdravljenje te djece. U protivnom i kod dječaka kod kojih nije nužan hirurški zahvat obrezivanja zbog neinformisanosti se može javiti tzv. genitalna hipohondrija (umišljena bolest polnih organa), a to je specifičan oblik duševne bolesti kada dječak misli da nešto sa njegovim polnim organom nije u redu iako je sve sasvim normalno. Zato je potrebno da se dječaci u pubetetskom uzrastu informišu o ovoj pojavi, u čemu značajnu ulogu imaju roditelji, a posebno očevi, koji su najbliži svojim sinovima.

 33. Niky Nop

  Moj problem: mogu prevući kožicu i u erekciji bez problema, ali se kožica nagomila (malo) i smeta jer malo steže. Ako neko zna o čemu se radi, nek odgovori.

 34. Bojan -

  Najkometentniji odgovor na ovu temu može da da neko ko je bio dugo neobrezan, a sad je obrezan pa može da utvrdi razliku. To sam ja. Niti muškarci obrezani od djetinjstva mogu komentarisati, jer ne znaju kako je biti neobrezan, niti neobrezani mogu pametovati kad nisu obrezani. O ženama da ne raspravljam. One razliku prilikom penetracije ne osjećaju – već muškarci. Uglavnom, životom tvrdim da je bolje, urednije, estetski ljepše biti obrezan. Ne postoji opasnost od prerane ejakulacije. Masturbacija se vrši normalno uz dodatak pljuvačke. Glavno je da nema smrada, tzv. smegme. Koji neobrezan muškarac odmah poslije mokrenja pere penis ispod kožice? Niko. Tako se samo nakon dva-tri mokrenja javlja smrad. Kod obrezanog tih problema nema, iako, naravno, i on mora prati redovno polni organ. Obrezivanje je i te kako olaksavajuće za muškarca i mislim da bi se svi tome trebali vratiti. Na koncu, i sam Isus je bio obrezan, a Mesija je još prije n. e. savjetovao obrezivanje.

 35. Aleksandar Ristić

  Imam problem, pa ako može neko da mi odgovori. Ne mogu kožicu da prevučem preko penisa, mislim da je fimoza. Zadnji put sam kožicu prevukao još na sistematskom pregledu u 3. razredu, a sada imam već 16 godina. Je l’ ima neko neki savet šta da radim? Sramota me je da kažem roditeljima za ovo.

 36. Nemanja Arsić

  Hteo bih da pitam. Problem sam imao dok sam bio mali, išli smo kod doktora i u narenih 3 meseca roditelji su mi prilikom kupanja povlačili kožicu, ali vremenom se to nije dešavalo više i ja kožicu nisam ni povlačio. Sada imam 15 godina, uskoro 16, i i dalje ne mogu povući kožicu, to jest mogu dok je opušten, ali odavno to nisam radio zbog bezbednosti i možda se malo plašim. Ne znam šta da radim, a toliko mi je glupo da kažem ocu jer me je već pitao, a ja sam slagao.

 37. Mlađan Banjac

  Imam problem sa penisom, ne znam o čemu je reč: kada mi je penis opušten, mogu da prebacim kožicu preko glavice, a kada je u erekciji, ne mogu. Ne znam šta je to. Molim vas, pomozite mi.

 38. Acke -

  Imam problem, pa bih pitao za pomoć. Kada mi je penis opušten, mogu prebaciti kožicu preko glavice, a kada mi je u erekciji, ne mogu ni do pola prebaciti. Šta da radim?

 39. Steva Bogović

  Deo kožice mi je zarastao, mislim da je isti problem kao i kod Marka i kad bih otišao kod urologa da mi reši problem, da li ostaju posledice i za koliko zarasta?

 40. Branislav Bera

  Marko trebate se javiti svom ljekaru koji će Vam dati uputnicu urologu.Najvjerovatnije se kod Vas radi o kratkoj vezici (frenulumu) koji će ocijeniti hirurg urolog. Liječenje se sastoji u presjecanju frenuluma i zašivanju krajeva.Intervencija je u bolničkim uslovima potpuno bezbolna.To Vam govorim iz vlastitog iskustva.

 41. Marko Jovanović

  Ja imam 14 godina i deo kožice mi je slepljen sa glavićem (kao adhezija). Nisam povlačio kožicu dugo kad sam bio mali i pretpostavljam da je to uzrok problema. Šta treba da uradim? Molim vas, pomozite.

 42. Branislav Bera

  Mislim da o ovoj temi imaju više šta da kažu muškarci nego žene. U konkretnom slučaju se radi o intervencijama na tijelu muškarca, a ne na tijelu žene. Zato smatram da je komentar gospođe ili gospođice koja se predstavila kao Marina Petrović iz SAD sasvim neutemeljen. To je lična stvar svakog muškarca koji ako to želi da uradi, treba mu omogućiti bez ikakvih predrasuda. Jedna latinska poslovica kaže da o ukusima i bojama ne treba raspravljati. Ko smatra da mu je bolje da se obreže, neka se obreže, a ko to ne želi, ne treba ga na to ni prisiljavati. Ono što je svakako potrebno jeste da se od ove teme ne pravi tabu i da građani putem elektronskih i pisanih medija budu od medicinski kompetentnih ljudi pravilno educirani. Time će se ukloniti malograđanski utjecaj i podozrivost, kao i razna nesuvisla naklapanja o ovoj temi.

 43. Marina Petrović

  Neobrezan penis je sam po sebi prirodan i radi na prirodan način – kao klip. Obrezan penis je neosetljiv i neprirodan. Mislim da je zabluda da je bolje obrezati penis. Verujte mi na reč. Svako neka radi kako mu je volja.

 44. Branislav Bera

  Obrezivanje muškaraca ne bi trebalo biti tabu tema. Ja sam se obrezao u mladalačkoj dobi nakon punoljetstva i uglavnom imam pozitivno iskustvo. Lakše održavam ličnu higijenu spolovila, nemam fizioloških problema prilikom polnog odnosa, estetski je ljepše, a i mentalno sam zdraviji. To nema veze sa vjerom i nacionalnošću. To je stvar svakog čovjeka i u malim mjestima Domovi zdravlja bi trebali omogućiti makar jednom godišnje da oni koji to žele mogu se pregledati i obaviti u svom mjestu. Intervencija je potpuno bezbolna i nema nikakvih komplikacija. Plašjivi, ne bojte se, preživjet ćete, a sramežljivi, zaboravite na sram ako je zdravlje u pitanju. Bolje spriječiti, nego liječiti!

 45. Nikola Jurić

  Skoro svi muškarci koji su obrezani nemaju problem sa tim. Oni koji su kao odrasli ostali bez kožice žale što to nisu ranije obavili. Iz ličnog iskustva i čitajući zaista brojne postove, operaciju cirkumcizije (obrezivanje) mogao bih samo preporučiti. Slažem se sa svima koji su za uvođenje redovne prakse cirkumcizije kod svih dečaka. Dakle, ne zbog religije, već iz preventivno-zrdavstvenih razloga.

 46. Marina Petrović

  Ne verujem da bi obrezivanje trebalo raditi sistematski i svima po rođenju. Penis je tako prirodno napravljen i uklanjanjem kožice uklanja se i dosta osetljivog tkiva. Sam čin obrezivanja je stresan i nepotreban ukoliko ne postoji problem sa kožicom. Zdravstveni razlozi zvuče prilično uverljivo, međutim, postoje podaci da su “promoteri” obrezivanja bili inspirisani religoznim motivima. Dečak koji je obrezan obavlja masturbaciju znatno teže, jer ne postoji kožica koja se navlači preko glavića. Ako ste protiv masturbacije, onda u redu. U Africi se velikom broju žena uklanja klitoris. Po mom mišljenju ovo je skoro identično obrezivanju. Ovo su neki od razloga, a postoji još puno koji su protiv obrezivanja.

 47. Marina Langvel

  Obrezivanje bi trebalo uvesti kao sasvim normalnu operaciju kod svih novorođenih dečaka, bez obzira na veru, i to iz preventivno-zdravstvenih razloga. Pravilno obrezivanje bi trebalo učiti od Arapa, koji to obavljaju na jednostavan i lak način, koristeći prsten umesto konaca koji se samo navuče na obrezan penis i spadne sam nakon sedam dana ne ostavljajući ožiljak.

 48. Tanja Mijić

  Obrezivanje kod muslimana ne potiče iz verskih, već iz zdravstvenih razloga, pa je, kao takvo, kasnije prihvaćeno kao versko. Isto tako je dokazano da obrezani muškaraci teže oboljevaju od polnih bolesti i da se one teže prenose partnerkama. Tvrdi se da je manji procenat raka materice kod muslimanki baš zbog obrezivanja kod muslimana.

 49. Faruk Ziljkić

  Zato kod muslimana nema tih bolesti, jer islam strogo nalaže obrezivanje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike