U trendu

Tviter ugrožava veze?

Nemojte preterivati sa praćenjem poznatih ličnosti i voditi računa o tome šta su rekli i šta im je neko prigovorio ili odgovorio – preko Tvitera: jedna studija je došla do rezultata da previše vremena provedenog na Tviteru može biti loše za vašu vezu.

Previše vremena provedenog na Tviteru, može dovesti do nesuglasica u braku (ili vezi), čak i ako je par u dugoj vezi. Do ovih podataka došlo se u jednom onlajn istraživanju i anketiranju 581 korisnika Tvitera.

Nesuglasice mogu da prerastu u svađe, neverstvo, a može doći i do raskida. Studija je ustanovila vezu, ali nije dokazano koji su sve uzroci ovih posledica.

„Previše bavljenja internetom i društvenim mežama može direktno ugroziti komunikaciju između partnera, a to može dovesti do povećanja ljubomore“, rekao je dr Skot Krakover, pomoćnik načelnika Odeljenja za psihijatriju u bolnici Zucker Hillside u Glen Oaksu i dodao: „Previše vremena provedenog na internetu u stvari je uzimanje od vremena koje treba provesti sa svojim partnerom.“

Radi merenja uticaja Tvitera na ljubavnu (bračnu) vezu, istraživači su sproveli onlajn anketu i postavili 20 pitanje na koja je odgovorilo oko 3,4 miliona korisnika.

Studija je objavljena nedavno u časopisu „Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking“.

Pitanja

Istraživanje je obrađivalo pitanja o vremenu upotrebe Tvitera i o tome da li je upotreba Tvitera izazvala sukobe u bračnom odnosu.

Učesnici su rekli da u proseku koriste Tviter oko 52 minuta dnevno, pet dana u nedelji.

Istraživači su ustanovili da je povećana upotreba Tvitera povezana sa visokim nivoom sukoba povodom toga, što je dovodilo do prevare ili neuspeha u odnosima. Sukobi su se događali bez obzira na to koliko dugo su osobe bile u vezi.

Uzroci problema

Istraživači smatraju da postoji nekoliko razloga za narušavanje odnosa u vezama:

Preterivanje sa Tviterom može dovesti osobu do zanemarivanja partnera. Dok su na internetu, ljudi postaju suviše obuzeti time i zapostavljaju sve druge aktivnosti.

Tviter (i druge društvene mreže) mogu izazvati nesuglasice među partnerima, pogotovu ako osobe koriste (špijuniraju) javne tvitove svojih partnera i prate ih.

Krakover je izneo zapažanje: „Jedna osoba u vezi u mogućnosti je da vidi sve što ona druga radi i da na osnovu toga donese pogrešne zaključke, prebrzo znajući neke obično nepotpune informacije, a to povećava ljubomoru.“

„Međutim, moglo bi se to razmotriti i sa druge strane: sukob preko Tvitera samo je posledica već postojećih problema u vezi ili je uzrok“, upitao se Pavle Hokemeier, bračni i porodični terapeut iz Njujorka.

„Ne mislim da upotreba društvenih medija izaziva raspadanje odnosa u ljubavnoj vezi“, rekao je Hokemeier. „Mislim da nedostatak poverenja izaziva razbijanje odnosa, a društvene mreže i razni sajtovi jesu mesta gde nedostatak poverenja može izbiti na površinu i kvantifikovati se. To isto može da izazove i preterivanje u brojnim drugim hobijima: goblen, golf, šah, karte, ribolov, lov i sl, što bi odvuklo jednu osobu iz veze.“

Tviter obično nije uzrok problema u odnosima, jer on skreće pažnju sa stvarnih pitanja i problema, tako da je važno da se analizira i dođe do osnovnih uzroka problema u vezi.

Šta može pomoći?

Deljenje Tviter naloga (zajedničko korišćenje) pokazalo se kao jedan od načina da se smanje nesporazumi i otklone sukobi među partnerima.

Osoba takođe može odrediti (podesiti) vreme koje će dnevno imati za korišćenje Tvitera (interneta), ako postoji zabrinutost da je baš taj sajt postao izvor problema. Na taj način se osoba koja koristi internet neće „zaneti i zaboraviti“, a druga osoba će imati objektivan osećaj koliko je to stvarno vremena (često se jednoj osobi čini da je prošlo malo vremena, a onoj drugoj da je previše). Tako se izgrađuje i međusobno poverenje i nalaze kompromisi u cilju izbegavanja nesporazuma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike