U trendu

Uticaj laptopa je poguban

Ko god da je patentirao kompjuter koji se drži u krilu – laptop – verovatno nije razmišljao o tome kako njegova upotreba utiče na muški sterilitet.

Ukoliko sedite držeći laptop u svome krilu, doći će do povišenja temperature u testisima, što može dovesti da oštećenja kvaliteta spermatozoida. Ono što osoba može da uradi da bi to sprečila jeste da kompjuter uvek drži na stolu dok radi sa njim.

Istraživači su ispitivali 29 mladih muškaraca koji su radili sa kompjuterom u krilu i merili temperaturu u skrotumu. Pronašli su da se skrotum pregrevao vrlo brzo i već posle 10-15 minuta temperatura je bila viša od one koju smatramo sigurnom kada su u pitanju spermatozoidi.

Dr Jefim Šeinkin (Yefim Sheynkin), urolog na Državnom univerzitetu u državi Njujork (State University of New York, Stony Brook), rekao je da su ranija istraživanja pokazala da je povišenje temperature u skrotumu za samo jedan stepen Celzijusa dovoljno da ošteti spermatozoide.

Pod normalnim uslovima, testisi su postavljeni izvan trbušne duplje u skrotalnoj kesi i uvek imaju nekoliko stepeni nižu temperaturu od ostalog dela tela, što je neophodno za normalno stvaranje spermatozoida. Česta upotreba laptopa može da doprinese neplodnosti zato što se skrotum pregreva i nema vremena da se ohladi.

Da biste držali kompjuter u svom krilu, trebalo bi da sedite sa skupljenim nogama i posle sat vremena u tom položaju, temperatura testisa se povisi za 2,5 stepeni. Čak i ako osoba raširi noge dok radi sa kompjuterom, temperatura u testisima biće viša nego što je dozvoljeno.

Ni podmetač za kompjuter ne pomaže snižavanju temperature u testisima i mnogima predstavlja lažni osećaj sigurnosti.

Savetuje se da se kompjuter drži na stolu ili da osoba češće širi noge dok sedi s laptopom.

U SAD jedan od šest parova ima problem sa začećem i u oko 50% je to greska muškarca. Muškarcima koji žele da maksimiziraju mogućnost oplodnje savetuje se da se zdravo hrane, da vežbaju redovno i da se što manje izlažu povišenoj temperaturi usled upotrebe laptopa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.