U trendu

Važan podsetnik za trudnoću

Trudnoća kao period u životu nekim ženama bude lak, a nekima pada teško i naporno. Međutim, samo saznanje da dolazi beba skoro svaku majku razneži i nasmeje.

Ipak, mnoge buduće majke ne znaju kako i šta jesti tokom trudnoće, kako se pripaziti i šta bi trebalo raditi a šta ne.

Svaka trudnica trebalo bi da ima podsetnik za period trudnoće kako bi se na vreme bez žurbe najbolje pripremile za porođaj i bebu.

Evo nekih najosnovnijih stvari:

– Fizička aktivnost – Savet skoro svim trudncama je da ne zapostavljaju fizičku aktivnost tokom trudnoće. Trening od 30 minuta dnevno u vidu hodanja, vožnje biciklom ili plivanja – odličan je način da srce održavate na visokom nivou cirkulacije, kako zbog vas tako i zbog bebe. Takođe, postoje i vežbe za trudnice koje se preporučuju.

– Upotreba folne kiseline – Ona pomaže u sprečavanju ozbiljnih oštećenja ploda čak i u periodu pre saznanja da ste u drugom stanju. Takođe, vitamini su veoma važan deo dnevne ishane, naročito vitamin B. Kada planirate trudnoću, potrebno je 400 mikrograma folne kiseline dnevno i još više vitamina B.

– Normalna ishrana – Ishrana treba da bude vremenom bogatija i raznovrsnija i to sa puno proteina, gvožđa, kalcijuma, žitarica i zeleniša i nisko masnih mlečnih proizvoda. Izbegavajte sve vrste čipsa, peciva, gaziranih pića koja sadrže štetne kalorije. Ne treba preterivati sa ishranom i jesti „za dvoje“.

– Kolika vam je težina – Poželjna je normalna težina pošto mršavije žene mogu imati problem da zatrudne. Gojazne žene takođe mogu imati problema sa trudnoćom jer su u riziku za dijabetes i visokkrvni pritisak. Razgovarajte sa svojim lekarom otelesnoj masi.

– Posetite lekara – Plan za trudnoću treba da podrazumeva odlazak lekaru i pregled u vidu testova o opštem ličnom zdravlju pre same trudnoće.

– Skenirajte svoje gene – Ukoliko u porodičnoj istoriji postoje slučajevi teških urođenih bolesti ili sindroma, obavezno skenirajte gene kako biste sve moguće rizike i za vas i za bebu uvideli na vreme.

– Posetite stomatologa – Trudnoća povećava rizik za bolest desni pa je poželjno da eventualne zubne probleme tokom trudnoće izbegnete. Redovna higijena usta i zuba se podrazumeva.

– Smanjite ili izbacite kafu – Postoje razna mišljenja o dozvoljenoj količini unosa kafe dnevno, ali se sve svodi na to da, ako možete, zamenite kafu toplim mlekom ili ukoliko ne možete, smanjite dnevni unos što više možete.

– Ostavite cigarete – Pušenje je štetno i otežava sam početak trudnoće. Tokom trudnoće nikako se ne preporučuju cigarete jer postoje velike šanse za pobačaj, prevremeni porođaj i druge komplikacije kao i povećan rizik za smanjenu težinu bebe pa i smrtnost bebe. Pasivno pušenje takođe smeta trudnici pa se savetuje da se takve prostorije i okruženja izbegavaju.

– Ostavite alkohol – Alkohol takođe veoma štetno utiče na sam plan trudnoće. Upotreba alkohola tokom trudnoće stavlja u štetni rizik i trudnicu i dete. Međutim, ne treba paničiti ukoliko ste nesvesno popili čašu vina, a niste znali da ste trudni.

– Proverite svoja prava – ukoliko ste u radnom odnosu, proverite kod poslodavca kakve benificije imate i kao trudnica i kao porodilja.

– Idite na odmor pre porođaja – Period poslo porođaja donosi mnogo više obaveza zbog bebe i odgovornosti prema njoj pa se zato svim trudnicama savetuje da za vreme trudnoće odu sa svojim partnerom negde na odmor. Naravno, zavisno od mogućnosti, n e mora biti obavezan, ali ukoliko se ide treba imati na umu da put bude udoban i ne naporan za trudnicu.

– Pripremite ljubimca za prinovu – Ukoliko imate ljubimca u kući, a očekuje se dolazak bebe, tada bi trebalo da se obrati pažnja i na ljubimca zbog prilagođavanja. Pre dolaska bebe donesite kući bebi opremu da se ljubimac prilagodi mirisima a probajte i da mu uskratite penjanje na krevet ukoliko je ljubimac pas ili mačka. Pokušajte da koristite lutku kao bebu kako bi se ljubimac navikao na deljenje pažnje.

Ove osnovne smernice su savet svakoj ženi koja želi zdravu i normalnu trudnoću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.