U trendu

Vitamin D za bolne menstruacije

Velika doza vitamina D može da pomogne ženama sa bolnim menstruacijama da se osećaju udobnije a da ne piju lekove protiv bolova, navodi se u skorašnjem izveštaju italijanskih istraživača.
Antonino Lasco, doktor sa Univerziteta u Mesini, i njegov tim upoređivali su dejstvo vitamina D sa placebo pilulama. Oni su proučavali ponašanje 40 žena, starosti od 18 do 40 godina. Sve su one imale bolne menstruacije. Bolne menstruacije povremeno ima gotovo polovina ženske populacije u reproduktivnom dobu. Pored bola, žene obično imaju mučninu, povraćanje, proliv i probleme sa spavanjem.
"Videli smo značajno smanjenje bola kod žena koje su koristile pilulule vitamina D u poređenju sa placebo grupom tokom dva meseca trajanja našeg istraživanja", piše Lasco.
Studija je nedavno objavljena u časopisu "Arhiva interne medicine".
Korišćene su visoke doze vitamina: 300.000 internacionalnih jedinica (IJ). Doza od 4.000 IJ dnevno smatra se "gornjom", podnošljivom, kaže američki institut za medicinu. Ta doza je veća od dvomesečne maksimalne doze vitamina D koja iznosi oko 240.000 IJ.
Upozorenje
Žene ne bi trebalo da pokušaju ovakav pristup na svoju ruku, upozorava Tarek Bardavil, doktor docent akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Majamiju. On je pregledao rezultate istraživanja i smatra da je broj ispitivanih pacijenata veoma mali, a korišćena doza veoma visoka. On takođe smatra da su potrebna detaljnija istraživanja.
Rezultati studije
Višak proizvodnje određenih hormona u organizmu može izazvati bolne menstruacije. Vitamin D je poznat po tome što utiče na smanjenje količine ovih hormona.
Lascov tim je nasumično dodelio uzorku od 40 žena vitamin D ili placebo pilule. Žene su ih koristile pet dana pre očekivanog početka ciklusa.
Za dva meseca, kod žena su praćeni menstrualni bolovi. Jedno od pitanja bilo je da li su imale bolove i da li su koristile lekove protiv bolova poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova.
Žene koje su koristile vitamina D izjavile su da su imale manje bolove i da nisu koristile (nisu imale potrebu za njima) lekove protiv bolova tokom dva meseca. Četrdeset posto žena sa placebo tabletama reklo je da su koristile tablete protiv bolova barem jednom u tom periodu.
Nesteroidni antiinflamatorni lekovi protiv bolova najčešće se propisuju pacijentkinjama za bolne menstruacije. Međutim, dugotrajna upotreba ovih lekova može da nosi rizike kao što su gastrointestinalni problemi.
Vitamin D za bolne menstruacije: perspektiva
Džoan E. Manson sa Univerziteta u Masačusetsu napisala je komentar na ovu studiju. Smatra da je ova studija samo polazna tačka i da su, uprkos interesantnim i ohrabrujućim rezultatima, potrebne obimnije studije na ovu temu i to sa dužim praćenjem. Iz ovih istraživanja ne može se zaključiti da li će jedna doza vitamina D biti dovoljna a da li je više doza bezbedno za upotrebu
Istraživači takođe treba da se osvrnu na dugoročne rizike i koristi. Ukoliko se ovakva terapija pokaže kao korisna, sigurna i bezbedna, verovatno bi je mnoge žene koristile.
Ovo je tek tzv. pilot studija, jer treba dokazati i obrazložiti da je doza od 300.000 IJ opravdana i bezbedna, iako je jeftina i iznosi oko 10 američkih dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar