U trendu

Bliskost vam ojačava i imunitet: Zašto je spavanje sa partnerom dobro za vaše zdravlje?

Spavanje u istom krevetu sa partnerom je sasvim uobičajena stvar u srećnim vezama i brakovima. Osim što vam je toplije i što time unosite intimu koja je u ljubavnim odnosima ključna. Pored njega ili nje, osećate se sigurnije i opuštenije, zbog čega lakše zaspite. Uživate u slučajnim dodirima i ne razmišljate ni o čemu, osim o trenutku u kom se nalazite. Pored svega toga, spavanje sa partnerom pozitivno deluje i na vaše zdravlje. Evo i kako:

Rešavate se stresa

Prema sporvedenim istraživanjima, kada spavate sa partnerom, nivo kortizola, hormona stresa, opada. U tim momentima se oslobađa i oksitocin, koji je poznat i kao hormon ljubavi, koji je zaslužan i za osećaj opuštenosti. S obzirom na to da stres utiče na razvoj bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih hroničnih bolesti, spavanje sa partnerom vas štiti.

Smanjujete upalne procese

Nivo citokina, molekula koje uzrokuju upalu i bol u telu, takođe se smanjuje kada spavate pored voljene osobe.

Snižavate krvni pritisak

Prema istraživanjima, osobe koje u telu imaju zadovoljavajući nivo oksitocina, imaju i niži krvni pritisak. To upućuje na pretpostavku da ovaj hormon prirodno širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju

Raspoloženiji ste

Spavanje sa voljenom osobom vas puni energijom i podiže raspoloženje, stoga, velika je mogućnost da će jutarnje glavobolje postati samo uspomena.

Imunitet vam jača

Prema rečima stručnjaka, parovi koji dele svoju intimu lakše se bore protiv prehlade i gripa, što upućuje na to da vam ova vrsta intime jača imunitet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)