Da li ste i u kojoj meri depresivni? Procenite sami odgovorom na 9 pitanja

Depresija je toliko rasprostranjena da je neki psiholozi zovu prehladom među emotivnim poremećajima. Smrt bliske osobe, prekid ljubavne veze, gubitak posla i slični događaji dovode do depresije kao reakcije, ali ukoliko ovo stanje traje duže, ili je intenzivnije, može se govoriti i o depresivnoj ličnosti koja je sklona tome da veruje da je prepuštena na milost i nemilost teškim životnim okolnostima i da je nesposobna da preduzme bilo šta protiv njih. Da li ste u depresiji možete proveriti i sami pomoću testa. Imajte, međutim, na umu da ovaj test služi kao skrining i nije dovoljan za postavljanje dijagnoze koju treba da uradi lekar specijalista.

Depresivna osoba veruje da je prepuštena na milost i nemilost teškim životnim okolnostima

Test – da li ste u depresiji

Tokom poslednje dve nedelje, koliko često vam je neki od sledećih problema pričinjavao teškoće? Mogući odgovori su „uopšte ne“, „nekoliko dana“, „više od polovine navedenih dana“ i „skoro svaki dan“.

1. Slabo interesovanje da radite nešto.

2. Malodušnost, depresija ili beznadežnost.

3. Problemi da zaspite, spavate u kontinuitetu ili previše spavanja.

4. Osećaj zamora ili nedostatka energije.

5. Loš apetit ili prejedanje.

6. Loše mišljenje o sebi – ili osećaj da ste promašaj ili da ste razočarali sebe ili svoju porodicu.

7. Teškoća da se koncetrišete na stvari kao što su čitanje novina ili gledanje televizije.

8. Toliko usporeno kretanje ili govor da su drugi to mogli da primete? Ili suprotno – toliko ste uzvrpoljeni ili nemirni da ste se kretali mnogo više nego obično.

9. Misli o tome da bi vam bilo bolje da ste mrtvi ili o tome da se povredite na neki način.

Odgovor „uopšte ne“ se ne boduje, „nekoliko dana“ nosi jedan bod, „više od polovine navedenih dana“ dva boda i „skoro svaki dan“ tri boda, piše epsihijatar. Saberite sve bodove i proverite težinu svojih simptoma.

Nekada je odlazak kod psihologa na savetovanje sve što vam je potrebno

Rešenje

5-9 Minimalno izraženi simptomi

10-14 Simptomi blagog/umerenog intenziteta

15-19 Simptomi umerenog/teškog intenziteta

>=20 Simptomi teške depresije

Iako se tako ne čini depresivnim osobama, u pitanju je vrlo izlečiva bolest – čak 90 odsto ljudi pozitivno reaguje na razne oblike lečenja. Nekada je psihoterapija ili odlazak kod psihologa na savetovanje sve što vam je potrebno, a pored toga postoji široka lepeza antidepresiva i drugih alternativa u lečenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.