U trendu

Evo kako kontrolisati bes…

Savet koji svi predlažu kada vam se „spusti zavesa“ na radnom mestu glasi: „Izbrojte do deset“. Da je, međutim, tako jednostavno prebroditi bes na poslu, svi bi po ceo dan brojali u sebi, ne skidajući osmeh s lica… Kako biste izbegli brzoplete reakcije koje bi vas mogle koštati karijere, najpre bi trebalo da se dobro upoznate sa svojim emocijama i da znate kako one reaguju na vas.

Mnogi ljudi strahuju od sebe, boje se da će „pući“ ako se prepuste osećanjima, a zaboravljaju činjenicu da su oni sami jači od svojih osećanja. Ako već morate da se nervirate, odlučite koliko dugo ćete to raditi! Pet minuta zvuči kao razumno vreme.

Postavljanje vremenske granice daje vam osećaj da vladate sobom. Šetnja će vas ohladiti. Izvinite se i izađite kada osetite da vas obuzima bes. Glava će vam se brzo razbistriti. Nikako nemojte dopustiti da nečije reči isprovociraju vaš neprimeren ispad. Dajte toj osobi priliku da objasni šta je mislila. Tako ćete i vi dobiti na vremenu. Prvo pitajte, pa onda reagujte – to je pravilo koje je odavno poznato, a zlata je vredno. Uostalom, ako se toga pridržavate, velika je verovatnoća da ćete uspešno kontrolisati svoje emocije.

Naravno, na poslu ne treba uvek pokazivati sve emocije, ali se treba čuvati i potiskivanja. Priznajte sebi šta osećate – to što nešto od drugih skrivate u sebe samo će pojačati vaše emocije. U krajnjem slučaju, da ne biste pobesneli tek tako, stavite se u tuđu kožu. Bezobrazna primedba kolege možda je samo njegov neuspešan pokušaj da bude duhovit. Budite profesionalni i pokažite razumevanje prema drugima. Ako već ne možete usmeno da saopštite šta osećate, sebi ili drugima, sedite i napišite pismo. Pisanje će vam pomoći da sakupite vlastite misli i da hladnije sagledate situaciju. No, ono što u takvim trenucima napišete, najbolje je da bacite, da se kasnije ne bi dogodilo da to neko pročita pa da zažalite…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.