Svrab – signal mentalnih problema?

Razlozi za svrab su mnogobrojni i raznovrsni. Ali ono što postaje sve jasnije je da mnogi koji dožive hronični svrab usled kožnih stanja takođe imaju duboko psihološko opterećenje koje nijedno češanje ne može da olakša.

Dok je priroda ove veze, vezana za stanja kao što su ekcem i psorijaza, ranije istražena, naučnici kažu da tek sada počinju da shvataju kako se prepliću kožni poremećaji, problemi mentalnog zdravlja i kvalitet života.

U istraživanju koje je sproveo dermatolog Florens J. Dalgard sa Univerziteta u Lundu, Švedska, učestvovalo je preko 3.500 pacijenata sa različitim kožnim bolestima.

Učesnici su bili podvrgnuti fizičkim pregledima i popunjavanju upitnika koji se odnosio na iskustvima sa svrabom, a istovremeno je merio i simptome depresije, anksioznosti i suicidne ideje.

Više od 1.300 ljudi bez kožnih stanja bilo je u ulozi kontrolne grupe, samoinicijativno podnoseći iste informacije.

Kada je istraživački tim analizirao odgovore, otkrili su brojne veze između stanja kože, svraba, poremećaja raspoloženja i oštećenja kvaliteta života.

Tim priznaje da njihovi podaci ne mogu ništa dokazati o uzročno-posledičnoj vezi ili tvrditi da patnja zbog mentalnog zdravlja potencijalno može da izazove svrab.

Veća je verovatnoća da su kožne bolesti uzrok svraba, što zatim dovodi do depresije i anksioznosti. Iako je potrebno više istraživanja za proučavanje hipoteze, bar za sada, veza između svraba i depresije izgleda čvršće uspostavljena nego ikad.

A to bi, kažu istraživači, trebalo da se odrazi na to kako se postupa sa pacijentima sa kožnim stanjima.

„Naša otkrića pokazuju da je prisustvo svraba kod dermatoloških pacijenata značajno povezano sa kliničkom depresijom, suicidnom idejom i stresom“, zaključuju istraživači.

(Science alert, N1)

Napišite komentar