U trendu

Stres i bolesti endokrinog sistema

Stres je skup nespecifičnih reakcija organizma čoveka ili životinje na štetne činioce psihičkog (razvod, gubitak drage osobe), hemijskog (otrovi), fizičkog (hladnoća, toplota, buka, vibracije) ili drugog karaktera. Sve reakcije organizma usmerene su na to da se organizam odbrani ili adaptira na novonastalu situaciju, čime se uspostavlja ravnoteža sa okolinom.

Teoriju o stresu prvi put daje američki endokrinolog Hans Seli 1936. godine. On je na osnovu posmatranja eksperimentalnih životinja došao do zaključka da do nekih bolesti dolazi usled poremećaja ravnoteže u organizmu pod dejstvom spoljašnjih ili unutrašnjih činilaca.

Svaki činilac koji utiče na organizam, pozitivno ili negativno, naziva se stresorom, a odgovor organizma na dejstvo stresora naziva se stres reakcijom. U odgovoru organizma na stresor učestvuje veliki broj medijatora i hormona u centralnom nervnom sistemu (CNS), a impulsi iz CNS utiču na ćelije žlezda sa unutrašnjim lučenjem kako bi pripremili organizam za adekvatan odgovor na stresor.

Među žlezdama sa unutrašnjim lučenjem, koje najbrže odgovaraju na stresor, jesu nadbubrežna žlezda i štitasta žlezda, ali i gušterača (pankreas). Svojim hormonima nadbubrežna žlezda izaziva ubrzan rad srca i povećan pritisak, a štitasta žlezda povećava proizvodnju toplote, dok hormoni nadbubrega i pankreasa obezbeđuje tkiva energijom (šećer i masne kiseline).

Reakcija može biti akutna, npr. iznenadna buka i refleksno bežanje, ali ako se stresor ponavlja, organizam reaguje svojim adaptacionim sistemom i uvek na isti način, što se naziva adaptacijom, ali ta adaptacija može da bude uzrok mnogih bolesti, među kojima je i povećan krvni pritisak.

Do pre desetak godina, teorija je ukazivala na to da je čir na dvanaestopalačnom crevu posledica stresa, a danas se zna da je za nastanak čira odgovorna Helikobakter pylori (bakterija u crevu) i da su osobe koje imaju tu bakteriju sklone nastanku bolesti.

Za druge bolesti (hipertireoza, šećerna bolest) postoji nasledna predispozicija, a stres predstavlja samo početni „okidač“ za bezbroj događaja koji će dovesti do razvoja bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar