U trendu

Tri koraka do sreće

Ponekad nije teško osloboditi se stresa i doći do mirnijeg i srećnijeg života. Jedan od načina je – naučite da saosećate sa samim sobom.

Visoki stepen samouverenosti dugo je među psiholozima smatran ključem sreće i životnog uspeha. U poslednje vreme ova teza se preispituje – da li je baš to najvažnije, ili je možda za sreću važnije nešto drugo.

Preterana samouverenost može voditi do arogancije i narcizma. Ono što zaista čini život srećnim i stabilnim jeste trenutak kada upoznate same sebe i kada naučite da prepoznajete svoja osećanja i prihvatate ih sa razumevanjem. Kada stveri krenu nizbrdo, tehnika „budi dobar prema sebi“ pomaže da se osećamo manje anksiozno, depresivno ili ljutito i da se posvetimo nalaženju rešenja. Najbolje od svega jeste to što se ovaj način ponašanja može naučiti, usvojiti i primeniti. Evo šta stručnjaci savetuju:

1. korak: shvatite da ste samo ljudsko biće

Izblamirali ste se, partner/partnerka vas je ostavio/la, zakasnili ste na avion… Opustite se. Takve stvari se svima dešavaju, na njih niko nije imun.

Svi neuspesi, gubici ili poniženja koja doživimo – sve je to deo ljudskog iskustva. Samokritika je često nepotrebna i samo povećava bol. U svom problemu niste usamljeni – to se sigurno nekome negde desilo.

Da biste se zadržali u pozitivnim okvirima razmišljanja, možete ponavljati sebi mantre: „svako zabrlja s vremena na vreme“ ili „ovo je samo dokaz da sam ljudsko biće“.

2. korak: budite svesni svog bola

Ako zakopavate duboko u sebe svoja loša osećanja ili poričete da uopšte postoje, time nećete učiniti da ona nestanu. Gutanje sopstvenih osećanja nije zdravo. Mnogo je bolje – mirno prihvatanje.

Pokušajte da zaista „osetite“ svoja osećanja, dozvolite sebi da se suočite sa bolom da biste mogli da nastavite dalje. Ako je vaše glavno osećanje da krivite sebe ili druge za nešto što se dogodilo – onda ste u problemu koji može potrajati; ali ako jednostavno dozvolite sebi da proživite tužnu emociju i pustite da ona prirodno prođe kroz vašu psihu, tada će bol nestati mnogo brže. Počnite tako što ćete zatvoriti oči, duboko disati i zamisliti da ste mirni i oslobođeni patnje. Potom se koncentrišite na fizičke senzacije u svom telu i osećajte kako se lagano menjaju.

3. korak: ljubazno razgovarajte sa sobom

Fokusirajte se na opuštanje organizma. Razgovarajte sa sobom kao što biste sa najboljim prijateljem i počećete uskoro da vidite sebe kao osobu koja je vredna oproštaja i ako je učinila nešto nesavršeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.