Vi protiv stresa (2)

Vaše telo je vaš hram i vi ga morate održavati u najboljoj mogućoj formi. To možete ostvariti i sami, bez maserskih tretmana koje biste morali da zakazujete unapred, a o uštedi u novcu ne treba ni govoriti. Za sve možete da se pobrinete sami, barem kada je u pitanju smanjenje sopstvene napetosti.

Ukoliko imate problema sa donjim delom leđa, ustanite, blago rastavite noge, a ruke stisnite u pesnice i oslonite ih u zadnjicu. Vršeći blag pritisak, dva minuta pomerajte pesnice gore-dole. Ova vežba će vas izuzetno opustiti, aktiviraće cirkulaciju krvi a istovremeno će otkloniti bolove u nivou donjeg dela tela.

Još jedna vežba može da bude od velike koristi za sve one koji najveći deo svog vremena provode sedeći. Prste desne ruke (osim palca i malog prsta) stavite na grudnu kost. Prste leve ruke oslonite ispod grudne kosti. Blago pritisnite i potom obema rukama pravite kružne pokrete. Ovom masažom oslobodićete dijafragmu blokiranu usled dugog sedenja, stimulisaćete pravilno disanje i ukloniti tenziju prouzrokovanu nepravilnim disanjem.

Na kraju dolazimo do masaže koja nudi verovatno najveću relaksaciju. Reč je o masaži stopala – ona donosi potpuno opuštanje. Praveći kružne pokrete palcem masirajte površinu celog stopala, a naročito svod, od osnove ka vrhu. Takvim načinom masiranja izazvaćete stimulisano opuštanje svog tela, koje će vam biti izuzetno zahvalno. Dakle, u borbi sa stresom ne treba vam ničija pomoć ukoliko ste spremni da pre svega pomognete sebi samima. U tom smislu, masaža od glave do pete zaista može da vam bude mnogostruko korisna. Osetićete se bolje i opuštenije; stres će biti umanjen a budžet nedirnut. Kao što već rekosmo, za sve vam je potrebno celih 20 minuta. Toliko i najzaposleniji japi danas može sebi da dozvoli u jeku radnog vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.