Za ovaj tradicionalni napitak tvrde da nas čini pametnijim!

Iako možda nije tradicionalan kod nas, kod Kineza je prisutan vekovima. Naime, čaj od jasmine je veoma popularan u istočnjačkoj kulturi. Od 14. veka njegova popularnost se širi i van granica Kineskog carstva, pa stiče veliku popularnost i u drugim zemljama Azije, a kasnije i Evrope.

Svoju popularnost verovatno duguje svom besprekornom, nežnom ukusu i opuštajućoj aromi. Koristi se i u tradicionalnoj kineskoj medicini, najčešće u borbi protiv upalnih procesa. Veruje se da umanjuje stres i da ima blagotvorno dejstvo za celokupan organizam. Ovaj čaj je veoma bogat antioksidansima katehinom i polifenolom, posebno zdravim materijama koje se bore protiv štetnih slobodnih radikala.

Takođe, ovaj napitak je bogat l-teaninom, aminokiselinom koja dobro utiče na vašu budnost. Takođe, on sadrži i kofein, koji je zaslužan za nivo koncentracije, pa se studentima i učenicima preporučuje njegovo konzumiranje. Pokazalo se i da ima dobro dejstvo na srce i mozak, tako da svakodnevno konzumiranje nije štetno.

Jedini izuzetak od toga je kada je neko osetljiv na kofein. Takođe, trudnice i dojilje treba da budu oprezne i da ga ne konzumiraju u prevelikim količinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.