Znate li za tehniku 333? Nekome može spasiti život, a nekome promeniti

Neprijatan osećaj straha, bespomoćnosti, nesigurnosti, koji obično prati gubitak vazduha, vrtoglavica i ubrzano lupanje srca, u trenutku napada parališu celi organizam. Uprkos zastrašujućem osećaju panični napad je, ipak, samo prolazni osećaj i najvažnije je da što prije smirite nervni sistem. Poslednjih godina izuzetno je popularna tehnika 333, kako su je nazvali naučnici. Stručnjaci kažu da je reč o jednostavnoj veštini koja se lako pamti i može da se upotrebi u trenucima kada nešto izazove osećaj nervoze.

Profesionalci u ChoosingTherapy-u kažu da prepoznavanje onoga što vidite i čujete oko sebe može pomoći u smirivanju napada panike, što će vam pomoći da se “uzemljite” i postanete svesni trenutne situacije. Tehnika 333 nalaže da u trenutku napada panike treba da pronađete i identifikujete sledeće:

– tri stvari koje možete videti

– tri stvari koje možete čuti

– tri stvari koje možete dodirnuti.

Kako tvrde stručnjaci, ova tehnika će vam pomoći da fokus prebacite na nešto drugo, a ne napad panike, te da ćete tako lakše postati svesni onoga što vas okružuje. Ipak, kao i sve tehnike, ovo nije garancija da će pomoći svima sa ovom vrstom napada, ali u svakom slučaju, najbitnije je da izbegavate okidače

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.