U trendu

Lažni lekovi protiv potresa mozga

I sportisti i deca suočavaju se sa padovima i udarcima u glavu tokom bavljenja sportom ili tokom igre, a uvek postoji i potencijalni rizik od neke vrste potresa mozga. Američka agencija za lekove i hranu (FDA) upozorava da pojedini proizvođači tvrde kako njihovi dijetetski suplementi sprečavaju ili leče potres mozga. Ta tvrdnja nije dokazana, a neki suplementi mogu biti čak i opasni.

Ovi proizvodi prodaju se putem interneta ili u prodavnicama. Pojedine kompanije pokušavaju da iskoriste povećanu zabrinutost roditelja pri padovima dece i strah od potresa mozga. Lažni dodaci su u Americi i mnogim drugim zemljama počeli masovno da se reklamiraju putem medija i da se prodaju na razne načine.

Jedna od uobičajenih pogrešnih tvrdnji je da ovi dijetetski suplementi pomažu „brže zarastanje mozga“ posle potresa mozga. Čak i ako neki od ovih proizvoda ne sadrže štetne sastojke, ovakva tvrdnja sama po sebi može biti opasna, objasnio je Gari Kodi, koordinator FDA.

Zvaničnici su zabrinuti da će lažna uveravanja o bržem oporavku ubediti atletičare svih uzrasta, trenere, pa čak i roditelje, da se nakon potresa mozga mogu nastaviti sportske aktivnosti pre nego što se organizam (glava) zaista oporavi.

Takođe, treba voditi računa o tome da su tvrdnje da ovi proizvodi mogu sprečiti ili umanjiti ozbiljnost potresa mozga – netačne i ne pružaju nikakvu zaštitu deci i sportistima.

Upozorenje

Povrede glave zahtevaju pravilne dijagnoze, lečenje i praćenje medicinskih stručnjaka. Sve je više dokaza da ako pacijent nakon potresa mozga prerano nastavi sa bavljenjem sportom – ima povećan rizik za drugi potres mozga. Ponovni potres mozga može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su: otok u glavi, trajno oštećenje mozga, dugoročni invaliditet, pa čak i smrt.

Jednostavno, nema naučnih dokaza da bilo koji dijetetski suplement stvara prevenciju od potresa mozga ili umanjuje post-potresne simptome, pa omogućuje sportistima da se vrate sportskim aktivnostima i fizičkim naporima.

Napomene

Mnogi dodaci ishrani koji navodno leče potres mozga uglavnom sadrže začin kurkum i visoke doze omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja.

U Americi su tri kompanije dobile zvanično upozorenje zbog svojih proizvoda, pa su morale da promene uputstva na etiketama uz proizvode i tekstove reklama na svojim sajtovima.

Gospodin Gari Kodi izjavio je da će FDA i dalje raditi na ovom problemu, ali ne može da garantuje da neće biti reklama o „leku protiv potresa mozga“, mada nema dokaza da dijetetski suplementi sprečavaju ili „leče“ potres mozga.

Ova upozorenja su poučna i za naše sportiste i decu i njihove roditelje, jer ako u Americi nema suplemenata „protiv potresa mozga“, onda ih nema ni kod nas, pa nemojte verovati raznim reklamama.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike