najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lečenje bolesti bubrega

Iz Australije dolazi nova studija o bolesti bubrega koja se bavi lečenjem, tretmanima i stopom smrtnosti od ove bolesti. Do sada su već rađene slične studije, ali na nivou države. Ovo je prvi put da su rezultati studije obuhvatili podatke iz celog sveta, iz 123 zemlje sa 93% analiziranih podataka bubrežnih bolesnika.

Od 2,6 miliona pacijenata koji su bili na lečenju, 78% je bilo na dijalizi. Od onih koji su primali terapiju, 93% je iz takozvane srednje klase.

Loša vest je da je dva do čak sedam miliona pacijenata prerano umrlo jer nisu mogli da dobiju potreban tretman (presađivanje bubrega ili dijalizu).

Većina prevremenih smrti dogodila se u Kini, Indiji, Pakistanu, Indoneziji i Nigeriji, gde samo 1/4 pacijenata uspe da dobije odgovarajući tretman.

Današnja oprema koja podrazumeva mašinu za dijalizu koja pročišćava krv – previše je skupa za većinu ljudi kojima je potrebna, izjavio je autor studije Vlado Perković, profesor sa Univerziteta u Sidneju.

Plan je da se do 2030. godine broj pacijenata na dijalizi udvostruči na preko 5 miliona i da se na taj način spasu mnogi životi. Rešenje je jeftinija tehnika za dijalizu, kao i program prevencije stanovništva širom sveta o faktorima i rizicima za krajnji stadijum bolesti bubrega, uključujući i dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost.

Studija je zatražila od tri relevantne međunarodne zdravstvene institucije da raspišu konkurs za dizajn mašine za dijalizu koja može biti pristupačnija većem broju ljudi. Nagrada za najpovoljniju i ujedno najbolju mašinu je 100.000 dolara.

Ideja je da se napravi mašina na solarnu energiju ili neki drugi ekološki izvor da bi se smanjili troškovi i da bi se na taj način mašina učinila pristupačnijom. Profesor Perković kaže da tako milioni života mogu biti spaseni.

Josef Koresh sa Univerziteta u Baltimoru i Tazen Jafar sa Medicinskog instituta u Singapuru podržavaju studiju rečima da je došlo vreme kada će otkrivanje, prevencija i tretman bolesti bubrega ući u standardni zdravstveni dnevni red.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike