U trendu

Pacijenti iz Srbije na udaru: Ugrožena privatnost ljudi na dijalizi

Privatnost pacijenata u Srbiji je ugrožena posle hakerskog napada na nemačku firmu „Frezenijus“, pošto su objavljeni podaci o ljudima koji idu na dijalizu.
Nemačka medicinska kompanija Frezenijus  saopštila je da su posle hakerskog napada objavljeni podaci o pacijentima iz Srbije iz sistema „Frezenijus medikal ker“, prenosi Tanjug.

„Frezenijus medikal ker“, najveći svetski dobavljač proizvoda i usluga za dijalizu, „svestan je da su podaci o pacijentima iz nekih dijaliznih centara kompanije u Srbiji objavljeni od strane neovlašćenih lica“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je istraga u ovom slučaju u toku.

„Frezenijus medikal ker“ odmah je podneo prijavu protiv nepoznatih napadača državnom tužiocu u Nemačkoj. Kompanija saopštava kako je spremna da u potpunosti sarađuje s nadležnim organima. Pored toga, kompanija će kontaktirati pacijente koji su pogođeni nelegalnim objavljivanjem podataka, ukazuje se u saopštenju.

Poslovanje kompanije u Srbiji se nastavlja i briga o pacijentima je osigurana, navode iz „Frezenijusa“.

„Kompanija duboko žali zbog napada na privatnost nekih pacijenata, čini sve kako bi sprečila objavljivanje daljih podataka i sprečila dalju štetu pogođenim pacijentima. Interni i eksterni stručnjaci kontinuirano rade na sprečavanju daljih potencijalnih napada ili neovlašćenog pristupa podacima“, poručuju iz „Frezenijusa“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar