najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lek nade za rak dojke

Otkriveno je da lek koji se daje za vreme terapije obolelih od raka dojke u cilju očuvanja čvrstine kostiju – znatno smanjuje mogućnost ponovnog pojavljivanja raka, što daje novu nadu pacijentima i lekarima.

Nedavno objavljena studija zapravo je prva velika studija koja je potvrdila da lekovi za očuvanje čvrstine kostiju kao što je lek zometa i drugi lekovi iz grupe bifosfonata koji su se obično davali bolesnicama kod kojih je došlo do metastaza u kostima – smanjuju mogućnost recidiva (ponovne pojave) bolesti.

Studiju je vodio dr Majkl Gnant sa Bečkog univerziteta, a objavljena je na kongresu Američkog udruženja kliničkih onkologa u Čikagu. Studija je obuhvatila 1.800 žena koje nisu bile u menopauzi a uzimale su hormonsku terapiju za lečenje ranog stadijuma raka dojke. Lek zometa smanjio je šanse za ponovni nastanak bolesti, bilo u kostima ili u drugim organima, za preko 30%.

Naučnici smatraju da će ovo otkriće potpuno promeniti način lečenja raka dojke.Ukoliko studija dokaže ove tvrdnje – lek zometa koristiće se i za lečenje drugih oblika raka koji pokazuju tenedenciju širenja na kosti, kao što su rak prostate i rak bubrega.

Dr Nensi Dejvidson (Nancy Davidson) sa Johns Hopkins univerziteta u Baltimoru, SAD, smatra da ovaj lek kosti čini neprijemčivim za metastaze malignih ćelija, ili pak ima širi antimetastatski efekat.

U svakom slučaju, pomenuta saznanja okreću novu stranicu u lečenju malignih oboljenja koja imaju tendenciju metastaziranja na kosti.

Srodni članci:

2 komentara
  1. Željko Šeatović

    Trebalo bi shvatiti (ili prihvatiti) da zvanična medicina (kao STR farmaceutske industrije) do sada još nije ponudila nijedan lek ni za šta. Lek bi trebalo da leči bolest, a svi tzv. lekovi uglavnom služe za ublažavanje ili još češće za blokadu posledica, a to sigurno nije lečenje. Čak naprotiv, blokadom informacija o problemu bolest ima mogućnost da se razvija a da bolesnik nije toga uopšte svestan. Rak je ipak izlečiv, ali se ne leči lekovima, već promenama načina ishrane i života, što se u suštini svodi na odricanja, a to smo najmanje spremni da prihvatimo. Radije prihvatamo priče i „šarene laže“ u obliku lekića. Postoje i prirodni preparati koji ubijaju ili blokiraju maligne promene i tumore uopšte (kao B17, laetril) i koji ne oštećuju zdravo tkivo poput hemoterapije ili zračenja. Ali, od hemoterapije i zračenja žive i imaju korist mnogi u sistemu zdravstva jedne države (naše posebno), samo pacijent od toga nema nikakvu korist i to ne može da preživi. No, koga je briga za to.

  2. Đorđe Marjanović

    Rak se ne pobeđuje lekovima, rak se pobeđuje duhom!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike