Lek nade za rak dojke

Foto: Foundry/Pixabay.com

Foto: Foundry/Pixabay.com

Otkriveno je da lek koji se daje za vreme terapije obolelih od raka dojke u cilju očuvanja čvrstine kostiju – znatno smanjuje mogućnost ponovnog pojavljivanja raka, što daje novu nadu pacijentima i lekarima.

Nedavno objavljena studija zapravo je prva velika studija koja je potvrdila da lekovi za očuvanje čvrstine kostiju kao što je lek zometa i drugi lekovi iz grupe bifosfonata koji su se obično davali bolesnicama kod kojih je došlo do metastaza u kostima – smanjuju mogućnost recidiva (ponovne pojave) bolesti.

Studiju je vodio dr Majkl Gnant sa Bečkog univerziteta, a objavljena je na kongresu Američkog udruženja kliničkih onkologa u Čikagu. Studija je obuhvatila 1.800 žena koje nisu bile u menopauzi a uzimale su hormonsku terapiju za lečenje ranog stadijuma raka dojke. Lek zometa smanjio je šanse za ponovni nastanak bolesti, bilo u kostima ili u drugim organima, za preko 30%.

Naučnici smatraju da će ovo otkriće potpuno promeniti način lečenja raka dojke.Ukoliko studija dokaže ove tvrdnje – lek zometa koristiće se i za lečenje drugih oblika raka koji pokazuju tenedenciju širenja na kosti, kao što su rak prostate i rak bubrega.

Dr Nensi Dejvidson (Nancy Davidson) sa Johns Hopkins univerziteta u Baltimoru, SAD, smatra da ovaj lek kosti čini neprijemčivim za metastaze malignih ćelija, ili pak ima širi antimetastatski efekat.

U svakom slučaju, pomenuta saznanja okreću novu stranicu u lečenju malignih oboljenja koja imaju tendenciju metastaziranja na kosti.

Srodni članci:

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • Željko Šeatović

    Trebalo bi shvatiti (ili prihvatiti) da zvanična medicina (kao STR farmaceutske industrije) do sada još nije ponudila nijedan lek ni za šta. Lek bi trebalo da leči bolest, a svi tzv. lekovi uglavnom služe za ublažavanje ili još češće za blokadu posledica, a to sigurno nije lečenje. Čak naprotiv, blokadom informacija o problemu bolest ima mogućnost da se razvija a da bolesnik nije toga uopšte svestan. Rak je ipak izlečiv, ali se ne leči lekovima, već promenama načina ishrane i života, što se u suštini svodi na odricanja, a to smo najmanje spremni da prihvatimo. Radije prihvatamo priče i „šarene laže“ u obliku lekića. Postoje i prirodni preparati koji ubijaju ili blokiraju maligne promene i tumore uopšte (kao B17, laetril) i koji ne oštećuju zdravo tkivo poput hemoterapije ili zračenja. Ali, od hemoterapije i zračenja žive i imaju korist mnogi u sistemu zdravstva jedne države (naše posebno), samo pacijent od toga nema nikakvu korist i to ne može da preživi. No, koga je briga za to.

  • Đorđe Marjanović

    Rak se ne pobeđuje lekovima, rak se pobeđuje duhom!

Ostavite komentar