Nova istraživanja: Koja je stvarno normalna temperatura tela

Zaboravite sve što znate o normalnoj telesnoj temepraturi od oko 36,6 stepeni Celzijusa, jer je to netačan broj zasnovan na zastareloj studiji.

Ne postoji jedna brojka za sve

Činjenice o groznici su mnogo komplikovanije od opšte prihvaćenih podataka iz studije izrađene još davne 1868. godine. Evo i zašto:

1. Ne postoji brojka za normalnu temperaturu. Zašto?

2. Zato što je za žene karakteristična viša temperatura nego za muškarce.

3. Zato što je normalna temperatura za decu viša nego za odrasle.

4. Različita je zavisno o doba dana pa je najniža ujutro.

5. Žene su dodatno toplije u trudnići i u periodu ovulacije.

Temperatura 37,2 ujutru nije nenormalna, a može biti potpuno normalna u 16 časova. To je zaključeno na osnovu 11.458 temperaturnih lista jedne bolnice koje su korišćene u istraživanju aplikacije za ajfon nazvane Feverprints.

Studija je onlajn objavljena u časopisu Generalna medicina i odbacuje stari standard za normalnu temepraturu tela od 36,6 stepeni Celzijusovih, prenose mediji.

Stručnjaci su u toj studiji zaključili da je normalna temperatura odraslih tokom dana 37,2, a koristili su rezultate 329 zdravih odraslih osoba.

Utvrdili su i da groznica u proseku počinje kad je veća od te cifre, kao i da telesnu temperaturu treba posmatrati kao fleksibilnu cifru u kontekstu starosne dobi, pola, doba dana.

Treba li uopšte obarati temperaturu

Ova studija nije prva koja se vraća na definiciju normalne telesne temperature, ali je teško srušiti broj 36,6 koji ostaje na glavnim medicinskim stranama. Tu je gornji prag „normalne“ temperature 37,7.

Neki se lekari zalažu da se, osim ako je temperatura veća od 39,4, ona ni ne spušta, jer će telo pokušavati da je zadrži šta god da radite. Treba naći uzrok infekcije i boriti se protiv njega.

Naš unutrašnji termostat je u hipotalamusu, koji nas obaveštava kad trebamo da se ohladimo ili zagrejemo. Groznica pomaže telu u borbi protiv infekcije tako što stimulira imuni sistem.

Inače normalnu temperaturu definisao je Carl Reinhold August Wunderlich (1815. – 1877.), nemački lekar, pionir psihijatrije i profesor medicine koji je koristio podatke za 25.000 ljudi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike