U trendu

Olakšanje ćete osetiti odmah: Potez koji za 90 sekundi opušta ukočeni vrat (video)

Ukočeni vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sedimo za računarom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod uticajem klima-uređaja.

Bol koju osećamo kada imamo ukočeni vrat zapravo je posledica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo. Tako, na primer, bol u vratu možemo osećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko ili kada spavamo na stomaku s glavom okrenutom na stranu.

U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osećate bol kada okrenete vrat.

Da biste opustili ukočeni vrat i otklonili bol, pomoći vam mogu i jednostavni potezi uz koje ćete već nakon 90 sekundi osetiti olakšanje.

Tri rešenja za ukočeni vrat donosi američki kiropraktičar dr. Alan Mandel. Možete isprobati samo jednu vežbu ili sve tri. Vežbe deluju jer se njima produžuje vratni mišić.

Vežba 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka / leva strana vrata, leva ruka / desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu u stranu dok ne osetite bol.

Dok pritiskate prstima bolno mesto, okrenite glavu što više možete u stranu.

Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tački na vratu.

Vežba 2

Kao i u prvoj vežbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli primite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite je nadole.

Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite i opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

Vratite glavu ravno i ponovo povucite nadole, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vežba 3

U ovoj vežbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka / desna strana vrata, leva ruka / leva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gde vas boli i nagnite glavu na šaku.

Pustite da šaka prodre u vrat, a znaćete da radite dobro kada osetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar