Porast broja operacija kuka

Foto: Xelete/Pixabay.com

Operacije koje se danas izvode u svetu, kao i postoperativni tretmani, postale su, uz razvoj tehnologije, skoro savršene. Neke operacije koje su se smatrale komplikovanijim i čiji je postoperativni tok bio spor, danas su postale rutina u većini zemalja. Jedna od takvih operacija jeste i operacija zamene kuka veštačkim.

Prve modernije poznate operacije ugradnje veštačkog kuka rađene su još početkom šezdesetih godina prošlog veka. Međutim, one su sve do osamdesetih godina bile retke, ali je sa razvojem tehnologije i postoperativnih tretmana, broj operacija u Americi naglo porastao sa 9.000 u 1984. godini na 119.000 operacija u 1990. godini.

Danas je, s obzirom na razvoj kvalitetnog materijala za veštački kuk, savremene i brze operacije, oporavak postao lak i brz. Broj operacija povećao se samo u Americi na 310.800 u 2010. godini, dok je, poređenja radi, taj broj u 2000. godini iznosio 138.700.

Na osnovu ovakvog porasta broja operacija, urađena je studija upravo za ovih 10 godina, da bi se utvrdili razlozi za porast broja operacija, kao i godišta pacijenata kojima se ugrađuje veštački kuk.

Utvrđeno je da su u 95% slučajeva pacijenti stariji od 45 godina. Takođe je utvrđeno da je broj pacijenata starijih od 75 godina porastao za 92%, a broj pacijenata starosti od 45 do 54 godine za čak 205%.

Utvrđeno je da je glavni razlog za ovoliki porast operacija među mlađom populacijom to što veliki broj osoba ima artritis, i to degenerativni artritis, izazvan habanjem i trošenjem samog kuka. Primećeno je da mlađa populacija nije spremna na ograničenja i bol koji prate artritis, pa se lako i brzo odlučuje za ugradnju veštačkog kuka.

U studiji se navodi i da se broj dana provedenih u bolnici sa 5 u 2000. godini smanjio na 4 u 2010. godini. To je još jedan razlog za porast broja mlađih pacijenata, kao i poboljšanje rehabilitacije sa manjim stepenom bola nego ranije.

Iz Američkog nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, na osnovu ove studije upozoravaju: „Mnogi od ovih veštačkih kukova moraće da se zamene tokom vremena, kada se istroše, a to će imati inplikacije na planiranje za budućnost.“

Ostavite komentar