najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prolazno slepilo od mobilnog telefona

Upotreba mobilnog telefona u krevetu pred spavanje može da izazove probleme s vidom, vrlo neprijatne, ali srećom prolazne.

Dve žene su doživele privremeno slepilo zbog toga što su redovno koristile ove uređaje u mraku, tvrde britanski lekari koji sada upozoravaju druge na ovaj neobičan fenomen.

Oni su u „Medicinskom žurnalu Nove Engleske” do detalja opisali kako su dve žene, stare 22 i 40 godina, mesecima imale „prolazno slepilo od smartfona”.

One su se žalile na epizode privremenog gubitka vida u trajanju od petnaestak minuta. Podvrgnute su nizu lekarskih pregleda, testovima opterećenja i snimljene su magnetnom rezonancom, ali doktori nisu mogli da objasne uzrok problema. Međutim, nekoliko minuta pošto su ušle u kabinet jednog oftalmologa, misterija je rešena.

Dr Gordon Plant iz očne klinike Murfild u Londonu kaže da im je postavio jednostavno pitanje – šta su tačno radile kada se slepilo pojavilo. Odgovor je bio da su i jedna i druga gledale u smartfon jednim okom ležeći na boku u krevetu jer je drugo bilo pokriveno jastukom. Tako se jedno oko naviklo na svetlo, a drugo na mrak. Kada su ostavile telefone, nisu videle ništa „telefonskim” okom zbog toga što mu je potrebno više minuta da se „usaglasi” s onim koje je naviknuto na tamu, objašnjava dr Plant.

Dobra vest je da je reč o bezopasnom problemu koji lako može da se izbegne tako što će ljudi gledati u telefon s oba oka istovremeno.

Jednoj od žena je laknulo pošto je bila ubeđena da gubitak vida nagoveštava moždani udar, dok druga i dalje nije sigurna i dugo je vodila dnevnik da bi ustanovila šta izaziva probleme, da bi na kraju shvatila da je lekar u pravu. Ipak, nije prestala da u krevetu koristi telefon.

Dr Raul Kurana, portparol Američkog udruženja oftalmologa, kaže da je ova dobra hipoteza, ali da nisu dovoljna dva slučaja da bi se dokazalo da gledanje u smartfon jednim okom u mraku izaziva problem. Ovaj lekar, i sam strastveni korisnik pametnog telefona, pokušao je sa suprugom da izazove sličan efekat, ali kaže da mu je teško da gleda u telefon jednim okom.

„Baš je čudno”, prokomentarisao je.

Možda problem može da se spreči gledanjem u telefon s oba oka, ali korišćenje uređaja s bleštavim ekranima u krevetu svakako nije dobra ideja jer je još ranije dokazano da otežava uspavljivanje.

(J. J. K., Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike