Zaprašivanjem komaraca protiv Zika virusa?

Foto: Hans Braxmeier/Pixabay.com

I posle Olimpijskih igara u Brazilu, skoro svuda u svetu postavlja se pitanje o Zika virusu.

Neki sportisti otkazali su učešće na Olimpijskim igrama upravo zbog Zika virusa, a mnoge zemlje spremaju ozbiljne zdravstvene kontrole za sve povratnike iz Brazila, kako sportista tako i navijača i turista.

I pored toga, slučajevi Zika virusa zabeleženi su u dosta zemalja, najviše u Južnoj Americi, ali i u Srednjoj i Severnoj Americi.

Najnoviji podatak o prisustvu Zika virusa dolazi iz Majamija (SAD) gde su prijavljeni novi slučajevi u kratkom vremenskom periodu.

Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti SAD-a kao i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti reagovali su brzo i naložili hitno vazdušno zaprašivanje u stambenim blokovima. Obe zvanične institucije smatraju da je vazdušno zaprašivanje mnogo efikasnije od ručnog zaprašivanja zelenih površina.

Dokaz uspešnosti vazdušnog zaprašivanja jeste suženi obim zaraze Zika virusom sa 10 blokova na 500 metara kvadratnih.

Međutim, postoji i doza sumnje da su u spomenutim slučajevima komarci prenosioci zaraze. Većina evidentiranih slučajeva zapravo su putnici iz Latinske Amerike i sa Kariba koji su se tamo zarazili.

Uprkos tome, federalni zdravstveni zvaničnici u više navrata su naglasili mogućnost pojave Zika virusa ovog leta u toplijim državama sa dosta vlage, poput Floride, Luzijane i Teksasa. Ne očekuje se epidemija kao u Latinskoj Americi, već blaži vid infekcija jer su i preventivne i redovne mere zaštite već odrađene, a i ceo arsenal ostalih zaštitnih sredstava redovno je zastupljen u širokoj ponudi.

U saopštenjima se navodi da je potencijalna vakcina za Zika virus ušla u ranu fazu kliničkih ispitivanja kako bi se analizirala bezbednost za ljude. Posle ispitivanja, 80 dobrovoljaca starosti od 18 do 35 godina primiće ekserimentalnu vakcinu u različitim fazama da bi se video najbrži i najbolji efekat vakcine.

Nažalost, period do komercijalizacije vakcine nije tako brz pa se za sada samo savetima daju instrukcije kako se zaštititi od Zika virusa.

Lokacija u Majamiju gde se vrši zaprašivanje spoj je stambenog i industrijskog prostora, takozvano područje mešovite namene, koje pogoduje komarcima za razmnožavanje i širenje epidemije.

Ova vrsta komaraca, kao najpoznatiji nosilac Zika virusa, hrani se prvenstveno ljudskom krvlju, a razmnožava se po malim barama i bazenima u lokalnim naseljima. Često ne putuju više od 150 metara za ceo svoj životni vek.

Do sada je u SAD prijavljeno 1700 slučajeva Zika virusa. Pored komaraca, virus se može preneti i seksom. Do danas je 14 takvih slučajeva prijavljeno, a sumnja se da su pacijenti zaraženi od svog partnera koji je virusom prethodno bio zaražen od komaraca.

Najveća opasnost od Zika virusa preti trudnicama zbog mogućih ozbiljnih i teških komplikacija po bebu. Zato se njima ne savetuje boravak u  područijima gde su zabeleženi slučajevi Zika virusa, kao i da njihovi partneri koriste kondom radi zaštite od virusa u toku trudnoće.

Ostavite komentar