U trendu

Zloupotreba demencije

U Velikoj Britaniji nedavno se povela oštra polemika oko toga da li postoji zloupotreba u postavljanju dijagnoze demencije.

U „Britanskom medicinsom žurnalu“, doktor Martin Brunet istakao je kako je, nažalost, demencija postala veliki biznis u Velikoj Britaniji, što ozbiljno narušava odnos lekar-pacijent.

Društvo za lečenje Alchajmerove bolesti izrazilo je zabrinutost zbog moguće zloupotrebe bolesti i lečenja jer bilo koja krajnost može naneti velike štete pacijentima.

Prošle godine je Ministarstvo zdravlja Engleske izradilo protokole za dijagnostiku i lečenje demencije, da bi se uveo red u ovu oblast.

Dr Brunet optužuje vladu da vrši pritisak na poverenike, a posredno i na lekare opšte prakse da „uoče“ što više pacijenata sa dijagnozom demencija. On smatra da na taj način neke službe u ministastvu dobijaju više novca, a i institucije koje leče demenciju dolaze do velikih para. On je napomenuo kako su se pojedini lekari žalili da im je prosto „nametnuto da otkriju“ u narednoj godini što više sučajeva demencije, kao da je to norma koju treba ispuniti.

Stručnjaci upozoravaju da je nužno otkriti sve slučajeve demencije i odrediti potrebnu terapiju za lečenje, ali da je opasno ako se neki slučajevi ne otkriju ili se neki slučajevi koji to nisu proglase demencijom.

Bitno je da se odredi prava dijagnoza i terapija, jer i lažna dijagnoza i pogrešna terapija mogu naneti štetu pacijentu, bez obzira na troškove.

Lekari su osposobljeni za dijagnostikovanje i lečenje demencije i to treba da se radi profesionalno, u skladu sa pravim stanjem pacijenta, a ne da bude plod pritiska ili materijalne koristi. U polemici se napomnje da je veoma važno poverenje pacijenta u lekara, jer ako bude narušeno, stvar će izmaći kontroli.

Zdravstveni radnici napominju da, prema procenama, 52% osoba sa demencijom u Engleskoj nema dijagnozu i nije podvrgnuto nikakvoj terapiji.

I ovde se vidi koliko je važna lekarska etika i poštenje, jer dijagnoza i lečenje ne bi trebalo da zavise od materijalne koristi pojedinaca, već od zdravstvenog stanja pacijenta i stvarne potrebe.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike