U trendu

Fatalna „supermagla“: Kako nastaje, zašto je toliko opasna i šta se događa kada padne

Najmanje sedam osoba je poginulo nakon što je gusta mešavina magle i dima obavila prometni auto-put u saveznoj američkoj državi Luizijani u ponedeljak, izazvavši udes čak 158 vozila. Nacionalna meteorološka služba nazvala je ovu pojavu „supermaglom“ tokom koje je vidljivost bila manja od tri metra, piše „Forbs“.

U ponedeljak ujutru, u periodu od čak šest sati, vidljivost je bila skoro nula. Razlog za to je supermagla, koja nastaje kada se vlažni materijali poput žbunja, lišća i drveća zapale i ovaj dim se pomeša sa hladnijim vazduhom.

Ova pojava može biti veoma opasna, posebno na auto-putevima, a u prošlosti je izazvala brojne lančane sudare – posebno u južnim delovima SAD u blizini korita potoka ili odvodnih kanala – poput onih koji se obično nalaze u močvarama u blizini Nju Orleansa.

Prema američkom Ministarstvu saobraćaja, magla izaziva više od 38.700 saobraćajnih nesreća svake godine, pri čemu je poginulo više od 600 ljudi, a povređeno je 16.300.

Magla je kriva i za nekoliko iznenadnih zaustavljanja i gašenja samovozećih automobila u San Francisku. „Vejmo“, jedna od dve kompanije koje upravljaju flotom robo-taksi vozila u gradu, rekla je da je čak pet automobila blokiralo saobraćaj tokom jutarnjeg špica u aprilu kada su se zaustavili na ivici puta i stali nakon što su naišli na gustu maglu.

Grad u proseku ima oko 108 maglovitih dana godišnje, izvestio je „San Francisko magazin“, a „Vejmo“ je saopštio da planira ažuriranje softvera kako bi poboljšao performanse svojih automobila koji se samostalno voze u magli i prilikom parkiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar