najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Fića” je naše kulturno nasleđe

Ljubitelji fiće i obožavaoci vespe okupiće se u subotu u 10 ujutro na platou ispred Muzeja 25. maj i obeležiti 70 godina postojanja svojih ljubimaca.

Manifestaciju “U društvu sa Fićom i Vespom” organizuju Muzej istorije Jugoslavije i Udruženje istoričara automobilizma u saradnji sa Beogradskim udruženjem “fićista”, Udruženjem ljubitelja fiće iz Kragujevca i Društvom ljubitelja Vespe

Posetioci će moći da se sete, i mlađim generacijama pokažu kako je izgledao auto koji je bio simbol motorizacije bivše Jugoslavije, a koji se prema Fiatovoj licenci proizvodio u kragujevačkoj fabrici “Crvene zastava”.

Za mlađe će biti organizovana radionica “Oboji svoje ”fiću” i Vespu”, a učesnici i publika će glasati za najsimpatičniji auto i najsimpatičniji dvotočkaš.

Kako je najavljeno, očekuje se dolazak više od sto “fića” iz Nemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i naravno iz svih krajeva Srbije i pedeset najlepših Vespi iz Beograda i okoline.

Ova manifestacija se održava kako bi se sačuvalo sećanje na naše industrijsko i kulturno nasleđe.

Od 1955. do 1985. u kragujevačkoj fabrici proizvedeno je 923.487 primerka “fiće” u 11 osnovnih verzija, koji je izvožen u 15 država.

Mali automobil koristile su državne službe ondašnje Milicije, Saniteta, Pošte, zatim auto škole, službe AMSJ i mnoga preduzeća kao servisno vozilo.

Fiću je vozio i Flojd, i taj auto bio je veoma zapažen učesnik automobilskih trka u Jugoslaviji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike