U trendu

Ima nekoliko razloga: Zašto su gume baš crne boje?

Pneumatici se izrađuju od gume (kaučuk), koja je bela, pa se postavlja pitanje kako su onda crne boje. Zapravo, gume poprimaju crnu boju zbog čađi koja se koristi u proizvodnji jer taj materijal stabilizuje pneumatik.

Upravo zbog čađi guma postaje dugovečnija i otpornija na sve uticaje, ali i dobija crnu boju. Treba znati da je guma kao materijal vrlo lepljiva, pa se zbog toga moraju dodati razne komponente kako bi se neutralizovalo to svojstvo.

Tokom vulkanizacije u gumu se dodaje čađ, koja je pretvara u čvrstu masu i daje joj čvrstoću. Taj je proces osmislio Čarls Gudier 1839. godine i do danas je osnovna metoda proizvodnja automobilskih guma. Kako prenosi N1, čađ nije tu samo zbog ublažavanja oštećenja, već sprečava i uticaj UV zračenja i ozona na pneumatike, pa ih generalno čini sigurnijim.

Pored toga, postoji još jedan razlog zašto su gume crne, a ne bele.

Iako bi možda beli pneumatici lepo izgledali na automobilu u prodajnom salonu, već nakon prvih nekoliko kilometara vožnje bi postali neugledni, zbog prašine i prljavštine na kolovozu. Kako piše Revija HAK, proizvodnja guma različitih boja je danas svakako tehnički moguća, ali ih jednostavno niko ne želi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar