Japanskog Micubišija će skandal koštati 1,4 mlrd dolara

Japanski proizvođač automobila Micubiši Motors upozorio je da je na putu da zabeleži gubitak od 145 milijardi jena (1,4 milijarde dolara) u ovoj fiskalnoj godini, u svetlu skandala zbog lažiranja potrošnje goriva koji je ukočio prodaju.

Očekivani manjak, nasuprot prošlogodišnjem profitu, biće prvi godišnji gubitak u osam godina za ovog proizvođača motornih vozila koji se bori sa sramnom aferom, izveštava agencija Frans pres.

Prognozirani minus je dvostruko veći nego što su predviđali analitičari, pošto se Micubiši suočava sa velikim troškovima obeštećenja.

Saopštenje dolazi oko dva meseca nakon što je kompanija priznala da je varala na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela automobila prodatih u Japanu u poslednjih 25 godina, manipulišući podacima kako bi neke od automobila prikazala efikasnijim nego što jesu u stvarnosti.

Iz Micubišija su najavili da će nastaviti sa prodajom četiri modela automobila u Japanu – koji je zarište skandala. Sva Micubišijeva mini-vozila prodata su u Japanu, i bila su u proseku 11 odsto manje efikasna u pogledu potrošnje vozila nego što je kompanija tvrdila, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Micubiši je u svetlu ove afere dobrovoljno obustavio prodaju vozila.

Dva modela automobila obuhvaćena skandalom, bila su pravljena za rivalski Nisan, koji je prvi obelodanio probleme u vezi sa podacima o potrošnji goriva.

Micubišijevi troškovi obeštećenja, između ostalog, obuhvataju isplatu oko 100 milijardi jena Nisanu i ostalim dobavljačima, kao i isplatu oko 50 milijardi jena kupcima koji su kupili sporne automobile.

Nisan je prošlog meseca bacio „pojas za spasavanje“ Micubišiju, najavivši planove za kupovinu jedne trećine vlasničkog udela u krizom pogođenoj japanskoj kompaniji za 2,2 milijarde dolara, s ciljem da napravi savez koji bi konkurisao nekim od najvećih svetskih automobilskih grupacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.