U trendu

Jedan od sedam izabranih: Ford Mondeo

S obzirom na predstojeći izbor najboljeg evropskog automobila za 2008. godinu, sedam automobila nominovanih u malom finalu za dobijanje te laskave titule trenutno su najaktuelniji automobili u Evropi. To je samo po sebi dovoljan razlog da im se posveti pažnja, a ovoga puta ćemo govoriti od jednom od njih – Ford-u Mondeo.
Ford Mondeo pripada automobilima D segmenta. Kao što to po običaju biva, oslanja se na osnovne karakteristike prethodnog modela, ali donosi i inovacije i poboljšanja. To je automobil s petoro vrata i dužinom od 4,7 metara. Komforan je, sa sasvim dovoljno prostora i za osobe krupnijeg stasa, a i prtljažni deo se može pohvaliti solidnim prostorom zapremine 520 litara (i pored toga što jedan deo prostora zauzima rezervni točak). Dizajniran je u laganom sportskom duhu (povijen krov), ali je to ipak limuzina koja pre svega ostavlja utisak elegancije i snage.
Ponuđeno je nekoliko varijanti ovog modela – za četiri ili pet putnika i s različitim vrstama i snagom motora. S pogonom na dizel gorivo postoje varijante sa zapreminama 1,8 litara (100 i 125 konjskih snaga) i 2 litra (130 i 140 konjskih snaga), dok su benzinske varijante ponuđene sa 1,6 litara (110 i 125 konjskih snaga), 2 litra (125 i 145 konjskih snaga) i 2,3 litra (161 konjska snaga). Dizelaš sa 2 litra i 130 konjskih snaga ima šestostepeni menjač. U njegov rezervoar može da stane 75 litara goriva, a prosečna potrošnja na autoputu mu je 7,5 litara na stotinu pređenih kilometara, dok je u gradskim uslovima 8,1 litar.
Ford Mondeo je napravljen s takozvanim kinetičkim dizajnom, kao novom platformom kompanije Ford. Ona predstavlja efektnu kombinaciju dinamičnih karakteristika i oblika ovog i drugih Fordovih nodela. Unutrašnjost je luksuzno opremljena i s mnogim elementima zaštite putnika (odgovarajućom kontrolnom elektronikom, osam vazdušnih jastuka, konstrukcijom karoserije i odličnim kočionim sistemom). Luksuznom se može nazvati i audio-video oprema na komandnoj tabli automobila. Sve te karakteristike i pomenuta nominacija za evropski automobil godine odlični su argumenti za izbor Fordovog novog modela. Za to će biti potrebno oko 27.000 evra. Utešite se činjenicom da se po toj ceni daje garancija na četiri godine ili na 200.000 pređenih kilometara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.