U trendu

Još jedan superautomobil iz Švedske

Ako imate 2,3 miliona dolara na raspolaganju za kupovinu specijalnog superautomobila, onda ćete sigurno u uži izbor uvrstiti i modele švedskog proizvođača Koenigsegg-a. Najnovije, specijalno izdanje superautomobila ove kompanije nosi oznaku CCXR. Kako proizvođač ističe, to je drugi najsnažniji automobil u svetu s pogonom na E85 etanol.
Koenigsegg proizvodi tri modela superautomobila – CC85, CCR i CCX. Automobil o kome je reč je specijalno (pojačano) izdanje modela CCX. Pojavio se nedavno, a testiranja, koja su dala impresivne rezultate, obavljena su 2007. godine. To je superautomobil u svakom pogledu. Dizajn mu je izuzetno sportski, dimaničan i efektan. Proizvodi se u deset različitih boja, a varijanta crne boje je pravi primer sportske elegancije. Uz takav dizajn ide i atraktivna dodatna oprema, specijalni materijal za izradu karoserije i unutrašnjosti i napredna elektronika, koja omogućava vozaču da tokom vožnje neprekidno prati na displeju sve značajne informacije o radu pojedinih delova vozila.
Dimenzije CCXR-a su 4,293 x 1,996 x 1,12 metara, a težina 1.180 kilograma. Prtljažnik je zapremine 120 litara, što zaista nije mnogo. Međutim, sportskom dvosedu s dvoja vrata sigurno nije prioritet pakovanje prtljaga i opterećenje dodatnom težinom. U njegov rezervoar može da stane 70 litara goriva. To je odlična količina, ali ne za ovu vrstu automobila, čija potrošnja ne može biti mala. Na otvorenom putu on troši oko 13 litara, a u gradskom saobraćaju oko 17. Komentar da on i nije namenjen saobraćajnim gužvama i da njegove ekstremne karakteristike mogu doći do izražaja samo na putevima predviđenim za ekstremne brzine potpuno je izlišan.
Kao što i pretpostavljate, performanse ovog superautomobila sačuvali smo za kraj priče o njemu. One pokazuju da se CCXR zasniva na agregatu V8 zapremine 4,8 litara (twin-supercharger), koji daje ukupnu snagu od 1.018 konjskih snaga. Startnost ovog modela je izuzetna. Poleće za samo 2,9 sekundi – za to vreme dostigne brzinu od 62 m/h (oko 100 km/h). Maksimalna brzina koju može da ostvari je 250 m/h (preko 402 km/h). Ta brzina se dostiže, kako stoji u specifikacijama, za samo desetak sekundi. Sve to i još mnogi ekskluzivni detalji, najnovije tehnologije u mehaničkim i elektronskim rešenjima, po proceni proizvođača, vredi 2,3 miliona dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)