U trendu

Kia Sportage

Druga generacija popularnog modela kompanije Kia (Kia) koja se na tržištu pojavila 2004. godine prodata je u čak 860.000 primeraka širom sveta, što samo dokazuje koliko je ovaj model važan za korejskog proizvođača. Novi model Kia Sportage okreće sasvim novu stranicu, jer je u potpunosti orijentisan na evropsko tržište. Tako je za izgled spoljašnjosti i unutrašnjosti ovog automobila zaslužan dizajnerski studio u Frankfurtu, to jest njegov direktor Peter Šrejer (Peter Schreyer), dok je proizvodni pogon smešten u Slovačkoj. Spoljašnji dizajn Kia Sportage veoma je atraktivan, a ujedno i predstavlja dizajnerske smernice koje će biti karakteristične za sve predstojeće modele ovog korejskog proizvođača.
Ista priča nastavlja se i u unutrašnjosti, čiji izgled, ali i kvalitet materijala, napokon mogu da stanu uz rame poznatijim konkurentima. Što se tiče prostranosti, Kia Sportage ide u korak s konkurencijom. Svi putnici imaju i više nego dovoljno prostora, dok će prtljažnik od 564 litara zadovoljiti i one zahtevnije. Ponuda motora za sada je ograničena na samo jedan benzinski i jedan dizel agregat. Benzinac od 2.0 litra zapremine razvija 163 KS uz obrtni moment od 195 Nm. Dizelaš iz iste zapremine razvija 136 KS uz veoma dobar obrtni moment od 319 Nm. Oba agregata dolaze u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim i automatskim menjačem. Ponudu će do kraja ove godine dopuniti još dva motora, jedan dizel i jedan benzinski.
Kia Sportage će tako uskoro biti dostupan i sa 1,6 benzincem s direktnim ubrizgavanjem, kao i sa 1,7-litarskim dizelašem koji će zadovoljavati stroge Euro 5 norme. Takođe, na tim agregatima opciono će biti dostupan i start-stop sistem, koji u gradskoj vožnji smanjuje potrošnju i do 10 odsto. Što se tiče voznih osobina, Kia Sportage je svakako veliki napredak u odnosu na neke pređašnje modele kompanije Kia. Iako se ovde radi o SUV-u, savladavanje krivina i nešto dinamičnija vožnja modelu Kia Sportage ne predstavljaju veći problem. Osnovni benzinski model, koji već u serijskoj opremi nudi potpuni sigurnosni paket, šest vazdušnih jastuka, manuelni klima-uređaj, 16-inčne aluminijumske felne i električni paket, košta oko 21.500 evra, što je prihvatljiva cena. Osnovni dizelaš s istom opremom košta oko 24.500 evra. Doplata za pogon na sve točkove košta 1.600 evra. Novi Kiin adut u segmentu kompaktnih SUV-ova, prema svemu viđenom, ima pred sobom svetlu budućnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.