Kineska kompanija Greit Vol Motor želi Fijat Krajsler

Kineski Greit Vol Motor zainteresovan je za Fijat Krajsler Automobile (FCA), izjavio je danas jedan zvaničnik te kompanije, potvrdivši ranije izveštaje da žele u celini ili bar deo italijansko-američkog proizvođača automobilskih brendova, među kojima su DŽip i kamioni Ram.

Spekulacije o kineskoj zainteresovanosti za FCA traju otkako je portal Automotiv njuz prošle nedelje objavio da je neimenovani „poznati kineski proizvođač automobila“ početkom meseca dostavio ponudu za italijansko-američku automobilsku kompaniju, što je podstaklo skok akcija Fijata na Milanskoj berzi, prenosi agencija Rojters.

„Što se tiče ove teme, trenutno imamo nameru za preuzimanje. Zainteresovani smo za FCA“, rekao je u telefonskoj izjavi za Rojters zvaničnik iz Odeljenja za odnose s javnošću Greit Vol Motora, koji je odbio da se predstavi. On nije izneo detalje o tome.

Generalni direktor FCA Serđo Markione traži partnera ili kupca za sedmog najvećeg proizvođača automobila na svetu koji bi kompaniji pomogao da reši rastuće troškove, da se usaglasi s propisima o emisiji gasova i da razvije tehnologije za električne i samoupravljajuće automobile, navodi britanska agencija.

Akvizicija koju bi učinila kompanija Greit Vol Motor bila bi odvažna i jedan od najvećih kineskih industrijskih ugovora do danas.

Ranije danas, dvojica ljudi upoznatih sa ovim pitanjem rekli su da je Greit Vol Motor zatražio sastanak sa rukovodstvom FCA, s ciljem da da ponudu za celu ili za deo italijansko-američke automobilske grupe. Automotiv njuz je takođe danas izvestio, pozivajući se na imejl predsednika Greit Vol Motora, Vanga Fenginga, da je kineska kompanija kontaktirala FCA da bi izrazila zainteresovanost posebno za brend DŽip.

Portal auto industrije je citirao portparola Greit Vol Motora koji je potvrdio zainteresovanost, ali je rekao da kineski proizvođač automobila nije napravio zvaničnu ponudu niti se sastao s bordom direktora FCA.

„Naš strateški cilj je da postanemo najveći svetski proizvođač SUV-a“, izjavio je portparol za Automotiv njuz, dodajući da bi im „preuzimanje DŽipa, globalnog brenda u kategoriji SUV vozila, omogućilo da ostvare cilj brže i bolje (nego da sami stvaraju brend)“.

Akcije FCA su porasle za 3,9 posto na 11,12 evra na jutarnjem trgovanju u Milanu, dok su akcije Greit Vol Motora ojačale za skoro 3,0 procenta na berzi u Šangaju.

Kompanija FCA nije bila dostupna za komentar o zainteresovanosti za grupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.