U trendu

Klima-uređaj ili „potrošač“ goriva?

Blagodeti klima-uređaja u automobilu svima su nam poznate i danas veoma poželjne, naročito za vreme vrućih letnjih meseci. Međutim, postoji i nekoliko negativnih posledica, od kojih jednu osetimo i na novčaniku, kroz povećanu potrošnju goriva. Stručnjaci su izračunali da automobil s uključenom klimom može da troši čak i za šest litara goriva više u gradskoj vožnji, odnosno do dva litra na otvorenom putu.
Rad klima-uređaja oseti se mnogo više kod malih automobila sa slabim benzinskim motorima. U većini slučajeva radi se o uređajima jednostavne konstrukcije. Na drugoj strani su automobili više klase s automatskim klima-uređajima, koji i manje utiču na potrošnju goriva. Većina vozača ne vodi posebnu brigu uprkos pravilu da je neispravan klima-uređaj velik potrošač goriva.
Klima-uređaji u proseku godišnje gube oko 8 odsto rashladnog sredstva, što za posledicu ima slabiji efekat hlađenja, a time i veću potrošnju i ispuštanje čudnih mirisa. Proveru u servisu trebalo bi da uradite najmanje svake dve godine. Prilikom kupovine polovnog automobila s klima-uređajem ovom delu automobila treba posvetiti dodatnu pažnju kako bi se izbegle eventualne skupe popravke zbog mehaničkih oštećenja ili generalne zapuštenosti uređaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.