U trendu

Lamborgini za 2007. godinu

Oštra geometrijska, aerodinamična linija u kombinaciji s izrazitom funkcionalnošću odlika je sportskih automobila lamborgini. Ovaj poznati proizvođač iz Italije objavio je prve fotografije i detalje novog modela – 2007 Lamborghini Murcielago LP640. On se pojavljuje kao naslednik i nadograđena verzija aktuelnog modela te serije (LP580). Još uvek nije objavljeno po kojoj će se astronomskoj ceni prodavati, osim što je naglašeno da će verovatno koštati tridesetak hiljada dolara više od prethodnog modela.
Lamborghini Murcielago LP 640, kao što njegov naziv ukazuje, ima 640 konjskih snaga (u Lamborginiju se tradicionalno uz svaku oznaku stavlja broj koji označava snagu motora), dok skraćenica LP potiče od izraza Longitudinale Posteriore (označava poziciju motora). Dizajniran je u Lamborghini Style Center-u u prepoznatljivom stilu sportskih automobila ovog proizvođača. U odnosu na prethodni model agresivniji je, snažniji i donosi niz inovacija. U spoljnom izgledu promenjen je dizajn prednjeg i zadnjeg branika, zadnjih svetala (obezbeđuju odličnu vidljivost i u noćnim uslovima), a aerodinamična linija bočnih strana još je izraženija.
Vrlo značajne inovacije ostvarene su i u motoru V12, koji predstavlja osnovu snage i agresivnosti ovog modela. U odnosu na prethodni model zapremina motora povećana je sa 6,2 na 6,5 litara, a njegova snaga sa 580 na 640 konjskih snaga pri 8.000 obrtaja u minuti. Izmenjene su glave cilindra, njegova osovina, ugrađen je nov sistem izduvnih gasova s jednom centralnom izduvnom cevi, kao i još neke komponente sistema, tako da se može reći da je ovo potpuno nova varijanta motora V12. Na taj način mu je povećana snaga i brzina. Sa 330 km/h kod prethodnog modela „top speed“ u ovoj varijanti iznosi 340 km/h, a ubrzanje je sa 3,8 sekundi (vreme za koje se postiže 100 km/h) smanjeno je na 3,4 sekunde.
Povećanje ubrzanja (smanjenje vremena koje je potrebno da se dostigne 100 km/h) i poboljšanje ostalih performansi delimično je ostvareno dodavanjem novog sistema elektronske kontrole. Stabilnost čak i pri vožnji vrlo velikom brzinom ostvarena je takođe zahvaljujući elektronskoj kontroli. Lamborgini LP640 ima ugrađen četvorokanalni „antibloking“ sistem (ABS) s elektrohidrauličnim kontrolnim jedinicama i četiri brzine. Pored svih mehaničkih i spoljnih estetskih inovacija, može se reći da je i njegova unutrašnjost u izvesnoj meri ekskluzivnija. Sedišta su malo komfornija, a komandna ploča ima novi dizajn s novim Kenwood radiom, 6,5-inčnim monitorom i DVD, MP3 i WMA plejerom. Moguće je (uz doplatu) svim tim audio-video uređajima dodati i navigacioni sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.