U trendu

Legende na četiri točka (1)

Automobilska industrija prepuna je legendarnih automobila, koji su svaki na svoj način obeležili svoje doba i celokupnu modernu istoriju. Ovde ćemo pokušati da vam predstavimo one najvažnije među najvažnijim – automobile koji su svojom pojavom, izgledom i onim što su doneli na tržište napravili neki vid revolucije i posle kojih ništa nije bilo isto kao pre.
Fiat 500 – mali gradski automobil koji je pedesetih godina motorizovao kako Italiju tako i ostatak Evrope. Koncepcija pogona na zadnje točkove i pozadi smeštenog motora kao rezultat imala je ponudu prostora za četiri osobe i vrhunske vozne karakteristike.
Volkswagen buba – legendarni nemački narodni automobil, proizveden u čak 23 miliona primeraka. To je ujedno i najdugovečniji automobil, s obzirom na to da se neizmenjen proizvodio 66 godina, od 1938. do 2004. Nesumnjivo najbolja Hitlerova zamisao pretočena je u automobil za široke narodne mase.
Citroen Traction Avant – prvi serijski automobil s prednjim pogonom i prvi u čijem je nastajanju učestvovala žena kao dizajner enterijera. Bio je simbol prestiža i kulturne uzvišenosti, a od 1934. do 1957. godine našao je put do 760.000 kupaca.
Mini – revolucionarni britanski gradski automobil, ujedno i prvi s poprečno smeštenim motorom napred i menjačem u sklopu kućišta motora i gumenim blokovima umesto amortizera, što je bila istinska tehnička revolucija.
Mercedes 260D – prvi automobil s četvorocilindričnim dizel motorom sa 45 KS, po kojem će Mercedes postati globalno prepoznatljiv. Iako se doslovno patio s teškom karoserijom, označio je revoluciju pogona.
Ford T – američka legenda, prvi serijski automobil na svetu, proglašen za automobil 20. veka. Revolucionarna proizvodnja na traci ipak nije bila dovoljno brza da zadovolji potražnju za mršavom Lizi.
Jeep Willis – ratna legenda i san svih vojnika. Izrađen za potrebe američke vojske u Drugom svetskom ratu, postao je sinonim za celu klasu automobila, a ujedno je i rodonačelnik svih SUV i terenskih vozila.
Cadillac Selfstarter – iako većini potpuno nepoznat, ostaće upamćen kao prvi automobil s elektropokretačem, čime je nepraktična kurbla otišla u zaborav.
Citroen 2CV – francuski pojam jeftinog automobila za narod. Uprkos spartanskoj opremi, bio je omiljen izbor radničke klase.

1 komentar
  1. Jovan Vučković

    Hitler nije smislio VW Bubu. Jeste njegova ideja da se napravi auto koji će moći da bude povoljan po ceni i dugovečan za široke narodne mase, ali je Bubu smislio Ferdinand Porše! I definitivno bi u legendarne automobile trebalo da uđe i Sitoren DS (Ajkula), kao i koncept VW Golf! (npr. Golf jedan je pravljen do pre par godina u Južnoj Africi! Prodavan je na svim kontinentima!).

Napišite komentar