Mazda 5: stopama prethodnika

Prva generacija Mazdinog (Mazda) kompaktnog multifunkcionalnog vozila (MPV) jednostavne oznake 5, koja je svojim posebnim dizajnom, sigurnošću i praktičnošću od 2005. godine osvojila pola miliona kupaca, konačno je dobila naslednika. Sudeći prema izgledu, nema sumnje da će druga generacija nastaviti stopama uspešnog prethodnika.
Ovaj japanski automobil temeljno je dorađen u svim aspektima i donosi sportski izgled, unapređenu voznu dinamiku, vrhunsku praktičnost s bočnim kliznim vratima i velikim poklopcem prtljažnika, kao i raskošnu prostranost u sva tri reda sedišta. Unutrašnjost je osvežena novim oblicima (instrument tabla, upravljač i centralna konzola) i materijalima, kao i vrhunskom akustičnom izolacijom i fleksibilnošću. Ovo poslednje ne treba da čudi kad se uzme u obzir to da je novi model za 80 mm duži – ukupno je dugačak 4.585 mm – što uz međuosovinski razmak od 2.750 mm, širinu od 1.750 mm i visinu od 1.615 mm garantuje dovoljno prostora za svih sedam putnika. Šlag na torti su poduža lista standardne i opcione opreme i optimizovani motori.
Tako se poznatom 1,8-litarskom MZR benzincu pridružio 2,0-litarski DISI benzinac sa 150 KS, koji je serijski opremljen "start and stop" sistemom pa, u odnosu na stari motor iste zapremine, kao i na slabiji 1,8-litarski, donosi osetno manju potrošnju, nešto oko 6,9 litara. I manji benzinac sa 115 KS ima brojne optimizacione dodatke radi smanjivanja potrošnje goriva, koja sada iznosi 7,2 litra u proseku. Ponuda dizelaša nije menjana, pa se može birati dvolitarski agregat sa 110 ili 143 KS.
Dizajnerski, nova "petica" je pravo osveženje u MPV klasi. Odlikuju je veliki usisnici vazduha, stilizovani bokovi, "skriveni" D-nosač krova, masivna horizontalna svetla umesto vertikalnih zadnjih i atraktivne felne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.