Mazda Furai: zvuk vetra

Na japanskom jeziku reč Furai znači zvuk vetra i upravo asocira na karakteristike i kategoriju vozila kome pripada nova istoimena „Mazdina“ mašina visokih performansi. Isti epitet mogao bi se dodati i njenom dizajnu, napravljenom sa zaobljenom izrazitom aerodinamičnom linijom.
Koncept Mazda Furai osmišljen je u „Mazdinom“ studiju za dizajn u Južnoj Karolini, a dizajnerima ove kompanije priključili su se i stručnjaci Swift Engineering-a. Po tom konceptu, kako ističe „Mazdin“ direktor za dizajn u Severnoj Americi, Franc fon Holchauzen (Franc von Holzhausen), Mazda Furai će predstavljati kombinaciju automobila za trke i legalnog komercijalnog sportskog modela. Takva kombinacija obično se naziva superautomobilom.
Prve glasine o pojavi novog koncepta čule su se početkom decembra 2007. godine, a već sredinom istog meseca usledile su i prve njegove oficijelne fotografije. Koncept šasije ovog modela zasnovan je na platformi „Mazdinog“ modela Courage C65, koji je primenjen na trkačkim automobilima ovog proizvođača pre dve godine (ALMS – American Le Mans Series). Zvanično će ovaj koncept moći da se vidi na predstojećem sajmu automobila u Detroitu (u januaru 2008. godine).
Biće to snažan superautomobil koji će se zasnivati na Wancel mašini s tri rotora i 450 konjskih snaga. Zanimljivo je da će kao pogonsko gorivo koristiti stoprocentni etanol (Ethanol E100), proizveden u saradnji s britanskom kompanijom BP (British Petroleum). To je vrlo značajan argument kojim se poznati japanski proizvođač uključuje u ekološke zahteve i norme. Mazda Furai će, prema tome, fijukati poput vetra ne zagađujući okolinu.
S obzirom na to da je namenjen pre svega američkom tržištu, ovaj superautomobil će sigurno poslužiti „Mazdi“ da učvrsti svoju poziciju „najbrenda“ trkačkih automobila na tom prostoru. Na sajmu automobila u Detroitu, pored ovog, Mazda će predstaviti još dva modela napravljena u sportskom duhu (koji je tipičan za ovog proizvođača) – 2009 Mazda RX-8 i Mazda Taiki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.