U trendu

Micubiši priznao manipulacije tokom testa potrošnje goriva

Japanski proizvođač automobila Micubiši priznao je da je manipulisao sa podacima o potrošnji goriva u preko 600.000 vozila, samo dan pošto su takve spekulacije uzrokovale sunovrat vrednosti akcija ove japanske kompanije.

Iz Micubišija su saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu vezano za vozila prodata u inostranstvu, prenosi agencija Frans pres.

„Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila bolja stopa potrošnje goriva od aktuelne“, izjavio je predsednik Micubišija Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

„Izražavamo duboko izvinjenje svim našim klijentima i akcionarima zbog ovog problema“, kazao je Ajkava.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, među kojima su modeli „ek vagon“, „ek spejs“, „dajz“ i „dajz roks“, koje Micubiši proizvodi za rivalski Nisan.

Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nisanu utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima.

Akcije Micubišija su danas pale za 15,6 odsto, na 733 jena, a reč je najvećem dnevnom padu deonica ove kompanije od 2004. godine, ocenjuje njujorška agencija „Blumberg“.

Ovo otkriće dolazi u svetlu globalnog skandala koji je pogodio nemačku kompaniju Folksvagen (VW), a koja je u septembru prošle godine priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.