Mitsubishi sprema komercijalizaciju iEV-a

Simpatičan mali auto poznat pod nazivom iCar proizvodi i prodaje u benzinskoj varijanti poznati japanski proizvođač automobila Mitsubishi. U ovoj kompaniji se, međutim, već duže radi na realizaciji ovog vozila na električni pogon. Konačno su se stekli uslovi da elektromobil bude realizovan i da se najverovatnije tokom 2008. godine otpočne s njegovom prodajom. Prodaja se očekuje najpre u njegovoj matičnoj zemlji – Japanu.
Razvoj automobila iCar otpočeo je pre nekoliko godina. Bio je to Mitsubishi-jev odgovor na auto Smart ForFour i druga minijaturna vozila za gradsku vožnju (Ford Ka). Koncept ovog vozila prvi put je prikazan na sajmu automobila u Tokiju 2003. godine. Zatim se otpočelo s prodajom. Ponuđene su dve varijante trocilindričnog benzinskog motora zapremine 1 i 0,66 litara, s pogonom na dva i četiri točka. Vrlo brzo se, međutim, otpočelo i s razvojem električne varijante, pri čemu je za nju češće korišćen naziv iEV (inovative Electrical Vehicle).
Pri realizaciji, glavni problem bile su, kao što se i moglo očekivati, baterije za napajanje elektromotora. Mitsubishi je vozilo zasnovao na korišćenju litijum-jonskih baterija. U početku se sporo napredovalo s razvojem dovoljno efikasnih baterija, ali je taj problem rešen partnerstvom s kompanijom GS Yuasa Corporation. Ugovor između ovih kompanija potpisan je u maju 2007. godine, a već u decembru iste godine dve kompanije su krenule s projektom Lithium Energy Japan. Očigledno da je projekat bio uspešan, s obzirom na najavu početka prodaje iEV-a u 2008. godini.
Mitsubishi-jev iEV je vozilo s dimenzijama 3,395 x 1,475 x 1,6 metara i težinom 1.080 kg. Njegov elektromotor ima 63 konjske snage pri 6.500 obrtaja u minuti, što je više od 57 konjskih snaga (koliko ima benzinski motor manje zapremine). Ubrzanje iEV-a je 14 sekundi (vreme dostizanja brzine 60 milja na čas), a maksimalna brzina 80 milja na čas (oko 130 km/h). Jedno punjenje baterija obezbeđuje vožnju na rastojanju do 100 milja (oko 160 km). Baterije se mogu puniti klasično, preko kućnog priključka, ili preko Quick Charger-a, koji omogućava da se za 30 minuta napune do 80 odsto. Kako je najavljeno za tržište u Velikoj Britaniji, iEV će koštati oko 15.000 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.