Najavljen koncept Mitsubishi RA

Predstojeći događaj u automobilskoj javnosti koji privlači najviše pažnje proizvođača, izlagača i potencijalnih kupaca je sajam automobila u Detroitu (Detroit Auto Show for 2008). On će se održati od 13. do 27. januara 2008. godine. Biće to prilika da se vide svi noviteti iz oblasti automobilizma, a svoje nove ideje prikazaće i japanski Mitsubishi.
Najatraktivnija vest iz Mitsubishi-ja povezana s predstojećim sajmom u Detroitu jeste predstavljanje novog koncepta sportskog kupea pod radnim nazivom Mitsubishi RA. Rendirane fotografije novog koncepta deluju vrlo zanimljivo i ukazuju na efektan spoj snage, dinamike i atraktivnosti. Ako se malo bolje zagleda, vidi se sličnost novog koncepta s prethodnom Mitsubishi-jevom serijom Eclipse, čije su se dve generacije dosad pojavile na tržištu. A možda će ovo biti upravo buduća generacija Eclipse-a?
Mitsubishi RA uglavnom je napravljen od aluminijuma, uz neke manje plastične detalje (što mu obezbeđuje manju težinu, a time i opterećenje i potrošnju goriva). Iako bi se na prvi pogled moglo pretpostaviti da se ispod ovako dizajnirane haube krije snažan benzinac, ovaj model je predviđen s dizel agregatom. To je DOHC agregat s četiri cilindra i turbopunjačem, sa zapreminom 2,2 litra i 204 konjske snage, dok je maksimalni obrtni moment 420 njutn-metara. Transmisija je šestostepena (Mitsubishi-jeva Twin Clutch Sport Shift Transmission).
Sistem dinamičke kontrole vozila (S-AWC) baziran je na pogonu sva četiri točka (AWD). Ovakav sistem već je primenjen u Mitsubishi-jevom modelu Lancer Evolution X. Za primenjeni dizel agregat karakterističan je i visok nivo „čistoće“, ostvaren prisustvom katalizatora (DOC – Diesel Oxidation Catalyst, NTC – Nox Trap Catalyst) i filtera čađi (DPF – Diesel Particulate Filter). Prisutni su i drugi napredni sistemi kontrole i zaštite. Sve u svemu – vrlo zanimljiv i atraktivan koncept, o kome će se još mnogo pričati na sajmu i posle njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.