U trendu

Neki automobili po zakonu ne mogu dobiti kaznu za brzu vožnju

Razvoj tehnologije toliko je brz da ga ljudi teško mogu pratiti, a još je gora stvar kada je u pitanju regulativa i dugotrajan proces donošenja zakona za neke nove tehnologije, što najbolje možemo videti na primeru regulative veštačke inteligencije. Jedna od stvari u budućnosti koju će takođe biti potrebno regulisati su – autonomna vozila.

Današnji zakoni pisani su isključivo za vreme kada je vozač morao da bude za volanom automobila, a iako su na nekim tržištima zakoni počeli da se prilagođavaju autonomnim vozilima, to nije slučaj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, na čijim putevima automobili bez vozača voze već neko vreme. Naime, zbog rupe u kalifornijskom saobraćajnom zakonu, policija ne može da naplati kazne automobilima bez vozača zbog prekoračenja brzine. To je zbog toga što zakon kaže da samo automobil sa vozačem može biti kažnjen, piše Zimo.hr.

Kazna za vozilo u pokretu ne može se izdati ako se njime upravlja u režimima bez vozača, navodi se u internom dopisu šefa policije San Franciska Bila Skota. Iako ne mogu biti kažnjeni zbog prekoračenja brzine, ova vozila nisu imuna na kazne za nepropisno parkiranje, tako da kompjuteri moraju da vode računa o tome gde parkiraju.

Ali dok u Kaliforniji, bar do sada, nisu vodili računa o autonomnim vozilima i zakonima koji bi trebalo da važe i za vozila u kojima nema vozača, u ostalim saveznim državama gde se robotaksi testiraju, zakoni su se prilagodili situaciji . Tako u Teksasu i Arizoni postoji propis koji se odnosi na autonomne automobile koji podležu zakonima, kao i na vozila koja upravljaju ljudima. Dakle, ako robot taksi vozi brže od ograničenja, u tim državama bi takođe trebalo da bude kažnjen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar