U trendu

Pametni automobili za sigurniju vožnju

Automobili najnovije generacije imaju u sebi sve više elemenata novih tehnologija i sve više softverskih komponenti. To se odnosi ne samo na funkcionisanje motora i ostalih mehaničkih i električnih delova sistema već i na mnogobrojne dodatne uređaje za zabavu vozača i putnika. Ovim komponentama, kao znatna pomoć za snalaženje na putu, pridružuju se i uređaji za navigaciju. Nove tehnologije, međutim, najavljuju još „pametnije“ automobile, koji će vozačima pružiti mnogo više pomoći i sigurnosti u vožnji.
Mercedes-Benz, najpoznatija kompanija u oblasti automobilizma, napravila je i objavila planove za razvoj specijalnih „pametnih“ sistema za pomoć vozaču. Oni se zasnivaju na složenom softveru, koji bi trebalo da obezbedi sve pogodnosti i potpunu zaštitu vozila i njegovih putnika u kritičnim situacijama, omogući efikasnije kretanje u saobraćaju i apsolutno poštovanje saobraćajnih propisa i signalizacije. Složenim softverskim rešenjima pridružuju se i neophodne hardverske komponente za prikupljanje različitih informacija izvan i unutar vozila, kako bi softverski sistem reagovao na vreme i na odgovarajući način. To su različite vrste senzora, kamera i drugih audio i video uređaja.
Pre svega, novi sistem za kontrolu i upravljanje vozilom pratiće sve bitne parametre u toku vožnje i izveštavati vozača o njima. U slučaju potencijalne opasnosti od sudara, on će upozoriti vozača. Ukoliko vozač ne bude dovoljno brzo reagovao, sistem će sam automatski reagovati i, na primer, zaustaviti vozilo u slučaju opasnosti. Do svih informacija ovaj sistem dolazi preko uređaja na bazi računara koji prati informacije sa senzora i kamera i gotovo trenutno proračunava putanje kretanja svih učesnika u saobraćaju, precizno predviđajući eventualnu mogućnost sudara.
Ovaj izuzetno napredan softver imaće još jednu vrlo zanimljivu mogućnost – prepoznavanje saobraćajnih znakova i signalizacije na putu. Na taj način će moći da kontroliše vozača. Na primer, ako na putu postoji ograničenje brzine, a vozač to ne ispoštuje, sistem će sam automatski smanjiti brzinu na dozvoljenu vrednost. To se odnosi i na druge saobraćajne znake. Takođe će pratiti i situaciju u automobilu. U slučaju dugih vožnji vodiće računa da se vozač ne uspava i snažnim drmusanjem volana pokušaće da ga probudi ako se to dogodi. Sve to ukazuje na činjenicu da će se novi Mercedes-Benz automobili vrlo lako voziti. Vozač treba samo da se prepusti ovom pametnom sistemu i da uživa u vožnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar